Malam ni first time guna bread improver untuk buat sausage bun ni. Saje nak tgk perbezaan roti yang dibuat letak n tak letak benda ni....biasa guna nasi atau water roux untuk lembutkan roti tapi bila letak improver nih memang hasilnya sedikit berbeza.....
Roti2 yang saya buat takpernah juga letak egg wash sbb saya ni sensitif skit dengan bau hanyir telur tu...jadi yang kilat skit2 tu cuma la butter yg disapu selepas roti keluar oven.
Untuk roti ni saya guna resepi doh asas biasa dan uli guna BM.
sumber asal facebook kelab roti di link Resipi roti boleh dipelbagaikan.
Bahan2
...
500gm tepung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk = 265gm
80gm butter
cara
campur bahan kering dan masuk bahan cecair
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30minit buang angin
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda
No comments:
Post a Comment