Resepi ROTI PANDAN ni saya cnp daripada Isma Maisarah tapi ejas skit bahan2 tu....skit jer pun.
600gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
1/2 sk garam
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver (tak letak....lupa)
2 sudu besar water roux
1 biji telur
180 ml air suam
2 sudu besar mentega/marjerin
Satukan semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh. Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter atau kuning telur..bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.
Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.
***** Roti yg dah siap diuli dan diperap oleh BM. Elok jer licinnya...timbang 60 gm dan 45 gm, letak inti kacang dan perap lagi.
No comments:
Post a Comment