Resepi ni kak besah posted di my resepi. Rasa dia ok tapinya adunan dia agak keras, susah nak di canai. Lain kali kalau buat saya nak kurangkan sedikit tepung gandum tu (lebih kurang 1/4 cawan gitu).....tapi mungkin juga sebab saya pukul mentega sampai gebu dan telur tu lebih 10 saat.....tapi takpe. Macam ni la, lain kali buat saya akan pastikan ikut arahan betul2 dan ketepikan dulu 1/4 cawan tepung tu. Kalau selepas diuli dohnya lebik sangat saya akan tambah 1/4 cawan tepung tadi....ok tak mcm tu...
Disebabkan koko krunchnya cukup2 1 cawan, jadi untuk hiasan selepas sapu telur, saya taburkan serbuk kacang hazel.
Bahan-bahan
1 cawan mumbung gula icing (150) @ 1 cawan rata gula kisar halus(130g)
1 buku butter(250g) @ 1 cawan majerin (250g)
2 biji kuning telur
3 cawan rata tepung gandum (300g)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh mumbung baking powder-ayak bersama tepung2 td.
1 cawan milo
1 cawan kisaran koko krunch (koko krunch yg telah dikisar)
kuning telur utk sapuan & lebihan koko krunch utk hiasan
Cara-cara
putar butter & gula hingga sebati. masukkan kuning telur lalu di putar sebentar saja, dlm 10 saat.masukkan tepung berselang seli dgn koko krunch & milo. uli hingga mnjadi 1 doh yg lembut. jika hendak lebih ranggup, simpan doh dlm esbok bhagian minuman selama sejam atau lebih.. (2,3 hari pn bleh) kuarkan doh dari esbok, biar ia melembut semula, pastu gelek doh diantara dua plastik, terap dgn acuan pilihan masing2. letakkan biskut atas dulang yg bersapu butter/majerin. sapu kuning telur atasnya dan letak sebji koko krunch diatasnya.. bakar dlm oven yg tlh dipanaskn terlebih dulu. suhu 150c, selama 30 minit @ lebih, sehingga masak.
No comments:
Post a Comment