Bahan2nya
Rempah tumis
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sb biji ketumbar
8 biji cili api merah/ 4 biji cili masak
4 biji buah keras
Tumbuk hingga lumat.
-----
1 ekor ayam (lebih kurang 1 1/2 kilo) dipotong kecil - saya guna ayam kampung
4 sb Kicap pekat
1 sb Gula
Garam secukup rasa
1 sb lada sulah (ditumbuk lumat)
4 batang serai di ketuk
15 biji cili api
Terung
Tomato hijau
1 cawan Santan pekat + 5 cawan santan cair
3 sb Air asam jawa
Cara membuatnya:-
- tumis bahan yg dihaluskan dan serai hingga harum. Masukkan cabe rawit dan ayam, masak hingga ayam kekuningan.
- tuang air, didihkan, masak hingga ayam lunak
- tambah bahan lain, masak hingga matang. Angkat dan sajikan
Versi Asal
Tongseng Ayam
Oleh:Sabrina Love Nanang
Bahan:-
- ayam
- santan kental
... - air 350ml
- tomato hijau potong empat
- cabe rawit 10biji masih utuh tanpa potong
- terung di potong2
- serai 2 batang digebrak
- kicap manis ABC 2sd
- minyak goreng untuk menumis
- serbuk lada putih 1/2 sd
- garam secukupnya
- gula melaka
Bumbu halus
- bawang merah 5biji
- bawang putih 3biji
- cabe merah 2biji
- buah keras 2 biji
- ketumbar 1/2 sd
Cara membuatnya:-
- tumis bahan yg dihaluskan dan serai hingga harum. Masukkan cabe rawit dan ayam, masak hingga ayam kekuningan.
- tuang air, didihkan, masak hingga ayam lunak
- tambah bahan lain, masak hingga matang. Angkat dan sajikan
Oleh:Sabrina Love Nanang
Bahan:-
- ayam
- santan kental
... - air 350ml
- tomato hijau potong empat
- cabe rawit 10biji masih utuh tanpa potong
- terung di potong2
- serai 2 batang digebrak
- kicap manis ABC 2sd
- minyak goreng untuk menumis
- serbuk lada putih 1/2 sd
- garam secukupnya
- gula melaka
Bumbu halus
- bawang merah 5biji
- bawang putih 3biji
- cabe merah 2biji
- buah keras 2 biji
- ketumbar 1/2 sd
Cara membuatnya:-
- tumis bahan yg dihaluskan dan serai hingga harum. Masukkan cabe rawit dan ayam, masak hingga ayam kekuningan.
- tuang air, didihkan, masak hingga ayam lunak
- tambah bahan lain, masak hingga matang. Angkat dan sajikan
No comments:
Post a Comment