BAHAN-BAHAN :
20 biji terung telunjuk
1 keping asam keping
sebiji telur ayam
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT
:
5 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 genggam ikan bilis -direndam
kejap
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
* Kalau nak pedas tambah la cili
lagi
CARA MEMASAK :
Bersihkan terung dan di potong 2 macam dalam gambar di atas ni .
Panaskan minyak dan tumis semua
bahan kisar sampai wangi . Kemudian masukkan garam , gula dan asam keping .
Kacau semua bahan sampai sambal masak dan kemudian pecahkan telur dan kacau
sekejap sampai telur masak dan akhir sekali masukkan terung telunjuk tadi dan
gaul semua bahan bagi sekata . Bila terung dah masak boleh la ditutup api
dapur.
Yang ini plak resepi dari En. Tiffinbiru....ble try mana2...
BAHAN-BAHANNYA :-)
10 biji terung telunjuk, hiris serong dan rendam
15 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat2
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 camca besar penuh tempoyak
3/4 cawan air
15 biji cili padi*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
Yang ini plak resepi dari En. Tiffinbiru....ble try mana2...
BAHAN-BAHANNYA :-)
10 biji terung telunjuk, hiris serong dan rendam
15 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disiat2
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 camca besar penuh tempoyak
3/4 cawan air
15 biji cili padi*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan bahan tumbuk lumat, tumis hingga harum, masuk tempoyak dan udang, kacau rata dan tuang air. Bila mendidih, masukkan terung telunjuk tadi (toskan) dan asam gelugor.
- Perasakan dengan garam secukup dan sedikit gula. Masak hingga terung lembut dan masukkan daun kunyit, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi hangat..
No comments:
Post a Comment