Dah sejuk baru potong..
Bahan-bahan
* 250 gm tepung gandum
* 230 gm gula pasir (saya guna 195 g saje)
* 400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak/tin)
* 200 ml air
(saya guna 600ml susu segar)
* 4 biji telur
* 1 tin cream style corn
* 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan) (saya tak letak pun...)
* 1/2 camca teh garam
* 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
* 1 camca teh esen vanilla
* saya tambah bijan
Cara-cara
Ni ada satu lagi resepi yang boleh dicuba...yang ni belum saya test lagi...kalau dah nanti ble la saya upload gambarnya.
Bahan-Bahan (loyang 10x10 inci)
* 250 gm tepung gandum
* 230 gm gula pasir (saya guna 195 g saje)
* 400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak/tin)
* 200 ml air
(saya guna 600ml susu segar)
* 4 biji telur
* 1 tin cream style corn
* 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan) (saya tak letak pun...)
* 1/2 camca teh garam
* 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
* 1 camca teh esen vanilla
* saya tambah bijan
Cara-cara
- Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
- Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi, tabur bijan dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
- Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
- Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih
Ni ada satu lagi resepi yang boleh dicuba...yang ni belum saya test lagi...kalau dah nanti ble la saya upload gambarnya.
Bahan-Bahan (loyang 10x10 inci)
- 1 cawan jagung- whole kernel corn*(* di kisar bersama)
- 1/2 cawan air*
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 1/4 cwn gula
- 2 sudu besar butter/minyak sapi
- 4 biji telur
- secubit garam
- 4 sudu besar perisa minuman jagung(yg boleh bancuh buat air tuuuu)
- sedikit bijan
- 2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter
- Kisar jagung bersama 1/2 cawan air. Ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk besar satukan semua bahan kecuali minyak dan bijan.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sebati.
- Sementara itu panaskan oven 180c.
- Sapukan minyak/butter di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven
sebentar.
- Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
- Bakar selama 60 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment