ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, March 18, 2012
Nasi lemak tumis/ Nasi lemak kunyit/ Nasi lemak kuning
NASI LEMAK KUNYIT HIDUP3
3 cawan beras
3 1/2 cawan santan dari 1 biji kelapa
Daun pandan
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2
sudu besar halba
1 batang serai ~ dititik
1/2 inc kunyit hidup ~ ditumbuk
lumat2 inc halia ~ di titik
sedikit minyak untuk menumis
Secubit garam
-----------
Beras di cuci bersih dan kemudian toskan
Periuk nasi di alas dengan daun pandan pada dasarnya. Tuangkan beras di atasnya dan
ketepikan.
Dalam kuali, panaskan sedikit minyak.
Tumiskan bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, serai, daun pandan simpul dan halba
Tumis hingga harum dan tuangkan ke dalam periuk nasi.
Masukkan santan dan garam.
Tanak nasi seperti biasa. Bila hampir kering kacau supaya santan sebati dengan nasi.
Sedia di nikmati bersama sambal tumis, telur rebus dan timun
sebagai ulaman.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment