Tempoyak kacau dengan ikan bilis dan petai.......dari pagi round pekan mencari petai....jumpa yang dah kecut tapi mahal gila.......tak jadi beli... Petangnya abam sayam ajak anjer pegi pasar malam.....penjual pertama nampak terus beli....yg dah agak kecut...4 ikat RM10....macam murah jer. Jalan2 lagi ke dalam banyak pulak penjual petai.....satu gerai tu jual 4 papan cuma 3 ringgit...fresh ya amat.....geram punya pasal beli lagi 2 ikat.....RM16 habis beli petai jer. Lepas geram. Malamnya berjemaah dengan anak2 kopek petai untuk dibuat tempoyak kacau ni....puas hati dapat sekuali.....Bilisnya tak kelihatan.....petainya ajer yg tergolek2.....puas hati anjer....
Bila buat tempoyak kacau ni teringat kat arwah kakak.........durian fresh tak makan....dah busuk masam dia suka.....antara fav arwah kalau musim durian buat tempoyak kacau ni. Biasanya dia letak udang banyak2.....buat pedas2....berpeluh2 makan.
Menu pembuka selera bagi penggemar tempoyak dan petai...
Tempoyak Kacau (sambal tumis tempoyak ikan bilis dan petai)
2 mangkuk petai
1 mangkuk ikan bilis
1 mangkuk cili padi (boleh ejas ikut citarasa - tak nak pedas kurangkan)
1 mangkuk tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit kunyit serbuk atau kunyit hidup
sedikit minyak
Tumbuk cili, kunyit dan ikan bilis. Jangan terlalu lumat. Tumiskan hingga agak2 garing skit. Masukkan petai. Tumis sampai petai agak2 layu sedikit. Masukkan tempoyak. Kacau sebati. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment