Roti sosej. Kali ni dibuat dengan mencampurkan Water roux aka tangzhong aka yu-dane sebagai agen pelembut dan improver. Hasilnya memang kebabom.
Dah lama tak guna.....sejak bantak produk softener dan improver keluaran bumiputera memasuki pasaran.
Resepi water roux
50 gm tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.
Roti
240 gm air sejuk dari peti ais
1 sk garam
2 sb water roux
60 gm mentega
500 gm tepung gandum atau hp
60 gm gula
1 - 8 gm yis ( kalau lerak sikit masa proof lebih lama)
Satukan bahan ikut turutan ke dlm BM. Pilih manual doh. Uli 2 kali untuk hasil terbaik.
Kalau uli manual, satukan semua bahan kecuali mentega. Dah sebati masukkan mentega dan uli hingga elastik.
Bentukkan doh dan susun dalam loyang. Perap hingga 3 - 4 kali ganda saiznya.
Bakar pada suhu 180 celcius selama 25 - 30 minit - ikut kesesuaian oven masing- masing.
#waterroux
#breadmaking
#homemadebread
#masaksendiri
#foodstagram
#foodie
#instafoodpic
#foodporn
Water roux |