Pages

Monday, March 30, 2020

Kek pisang merelit

 Kek pisang pun ada....yg xpress juga....sambil2...guna blender jer pun...masih guna resepi yg diubahsuai skit dari mariana zainal.... Kek Pisang Moist versi blender.


Resipinya

3 biji pisang berangan..@ 1 cawan pisang yg dah dilecek + campor dengan 1 sdb perahan lemon/limau kasturi/limau nipis (kalo pisang tu besar guna 2 jer..cth pisang yg biasa jual kt pasar raya kan besar..guna 2, kalo guna pisang emas 7@8biji )
3/4 cawan gula perang
6 biji telur gred C
1 cawan minyak
1/2 sk garam
1 sk esen pisang (optional - kalau letak baunya harum setaman)

Bahan ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking soda
2 sk baking powder

Hiasan
Hirisan pisang potong nipis(kalau tebal pisang tenggelam)

Caranya

Satukan minyak,telur, gula, garam dalam blender dan kisar 5-6mnt. Masukkan pisang blend sekejap (30 saat)

Satukan bahan ayak dlm bekas...tuang bahan kisar dalam bekas bahan ayak..kacau sebati.. Panaskan oven 10 mnt suhu 170*api atas dan bawah...lenser mentega pada loyang.. nak kek tebal guna loyang saiz 9x9 inci...nak x berapa tebal bleh guna loyang 11x11 inci......lapik baking paper.......tuang adunan dlm loyang..letak hirisan pisang...bakar selama 50mnt atau hingga masak.. P/S= kalo nak kukus pun boleh..kukus 1 jam.

Silakan Share.

#kekpisang
#bananacake
#blogger
#airtanganummi
#cookingwithlove
#food
#foodie
#instafoodie
#foodlovers
#foodphotography
#instafood
#instaphoto
#homemade from scratch
Resepi semak di blog #zulfadreamlandblogspotmy @ taip ajer #zulfazalovescooking kat google search
#masaksendiri


No comments:

Post a Comment