Pages

Monday, March 30, 2020

Homemade mee kuning

Teringin nak makan mee tapi takde stok kat rumah....nak keluar????....leceh dan tak begitu digalakkan musim MCO ni.....kalau ke kedai pun tak tentu ada stok....

Jangan risau jom #masaksendiri. Susah takde mesin????....siapa kata buat mee mesti ada mesin....tak percaya....jom hakak hajar....lagi sedap dan pasti selamat.....

Sebelum ni hakak ada juga buat mee....tapi dah agak lama dulu....mee kuning....pan mee....bila time macam ni semangat balik nak buat mee sendiri....dua tiga hari lepas nampak chef sue arukin post kat fb jadi hakak pun teruja nak wat pulak.


Mee kuning homemade

500 gm tepung gandum
200 ml air
1 biji telur gred C
1 sk garam
Saya letak serbuk kunyit skit....kalau taknak letak pun takpe

Satukan dan uli hingga sebati dan jadi doh yang tak lekat kat tangan. 

Pastu ambil 1/3 doh, tabur tepung kat papan pencanai. Canai nipis doh. Tabur tepung atas doh tu dan lipat dua. Guna pisau tajam potong doh nipis2 macam kat gambar. Leraikan mee.  

Tabur tepung kat mee yg dah dipotong tu. Buat sampai habis. Didihkan air untuk merebus. Rebus mee hingga masak. Toskan. Lalukan air paip untuk membuang kanji. Siap. Boleh la nak digoreng ke atau nak jadikan mee berkuah.

Saya buat mee bandung...









Kuah mee bandung

2 liter air rebusan ayam (kalau takde guna air biasa jer
15 biji Cili kering yg dikisar dengan 1 biji bawang besar dan 1/2 labu bawang putih (kalau nak letak 1/2 inci halia pun boleh)
3 sb sos tiram
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
Garam secukip rasa
Minyak untuk menumis

Bahan perencah
Sayuran pilihan
Udang
Telur

Tumis bahan.kisar hingga pecah minyak. Masukkan sos2 dantumis hingga sebati. Masukkan air rebusan ayam atau daging.
Perisakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
Masukkan udang dan sayuran pilihan. 
Masukkan mee tadi. Biarkan udang dan sayuran masak dan kuah mendidih. Siap.

#homemadenoodle
#meekuninghomemade
#meebandung
#noodle
#foodie
#foodielover 
#foodporn
#foodpic



No comments:

Post a Comment