ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
Saturday, October 31, 2015
Rendang Pedas ZLC
Daging Sambal Kurma
Thursday, October 29, 2015
Popcorn
Pepagi lagi dah kedengaran bunyi letupan2 kecil di dapur ummi...nasib baik bunyinya lembut2 jer gitu kalau tidak mau bomba ke polis sampai depan rumah....kikiki.
Anak2 bukan main seronok ada popcorn kaler hijau....masing2 sibuk cari bekas nak tapau pegi sekolah.....yg dok sibuk nak jual kat kengkawan pun ada.
POPCORN
1/2 cawan biji jagung kering (boleh beli di pasaraya atau kedai2 runcit)
1/2 cawan minyak
Masukkan kedua2 bahan ke dalam kuali besar. Tutup dengan talam besar. Pasangkan api sederhana. Biarkan hingga bunyi letupan berhenti. Tutup api dan buka tudung. Pindahkan popcorn ke dalam bekas.
1/3 cawan gula (ikut citarasa, kalau nak lebih manis boleh tambah gulanya)
Pewarna (saya guna bentuk paste, atau lebih elok guna bentuk serbuk)
1 sb mentega
Dalam kuali yang sama cairkan gula dengan api sederhana kecil. (Saya masukkan paste terus semasa proses mencairkam gula) Masukkan mentega dan pewarna (kalau guna serbuk). Gaul hingga mentega cair dan perwarna sebati serta masukkan popcorn tadi. Gaul rata cepat2 jangan sampai gula hangus. Setelah rata, tutup api, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap.
Wednesday, October 28, 2015
Kek pisang emas di bawa belayar
Hari ni balik awal dari semalam dan dulu semalam....jadi ada lebih masa kat umah dan boleh melangsungkan niat untuk mengekek. Pisang emas yg dibawa belayar tu dah masak dan hitam....ada la dalam 10 biji yang tinggal....jadi buatkan kek pun sodap... Baunya dah mengancam kek ni...bau pisang dan rasa pisang sebenar gitu hasilnya... jom la kita semak resepinya...
Kek pisang emas di bawa belayar
@ ZLC
Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek
3/4 cwn gula perang (boleh tambah 1/4 cawan lagi kalau nak lebih manis)
1/3 sk garam
1 cwn minyak masak @ mentega cair
4 biji telur gred A
Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
Bahan lain:
1 sb jus lemon dan parutan kulit lemon
1sk vanila ekstrak
Serbuk koko secukupnya
Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
Kisar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5 min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kisar rata.
Tuang adunan pisang ke dlm Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang 1/3 adunan ke dalam loyang, ayak serbuk koko di atasnya dan tuang lagi 1/3 adunan diikuti serbuk koko dan akhir sekali tuang baki adunan. Bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak.
Brownies kedut
Nasi Kerabu Kuning
Resepinya saya rujuk daripada spice journey....Saya tak berapa pandai makan budu jadi saya tak hidangkan budu....cuma dalam kuah lemak tu jer masukkan budu.
Sehiris Lengkuas
Sedikit Budu
Sedikit Daun Selom
Tuesday, October 27, 2015
Lamb Chop ala zulfaza
Sunday, October 25, 2015
Nasi kerabu biru
Nasi kerabu 1
*********
**********
Nasi kerabu 2
KUAH TUMIS (Kuah Nasi Kerabu)
Sehiris Lengkuas
Sedikit Budu
IKAN GORENG CELUP TEPUNG
Sedikit Daun Selom
Saturday, October 24, 2015
Roti hitam putih gulung
Roti hitam putih gulung....roti biasa kawenkan dengan roti charchoal...
Roti hitam putih gulung
Doh hitam
Bahan - Bahan :
500 g tepung gamdum + 10 g serbuk charchoal
50 g gula kastor
5 g garam
50 g susu tepung
5 g GR Superbake @ 7g bread improver & 7 g bread softener
4 g yis
70 g marjerin @ shortening
1 biji telur ( jangan masukkan telur jika guna GR Superbake )
225 gram air sejuk (peti ais) (kalau guna gr superbake tambah air jadi 250 gm)
Cara-Cara Dengan Menggunakan Breadmaker (sila rujuk teknik menguli):
Masukkan air, susu tepung, gula kastor & telur (bahan basah) ke dalam bread maker.
Gaulkan tepung, superbake @ improver & yis (bahan kering)
Masukkan bahan kering ke dalam bread maker. Pilih menu dough ikut BM masing2
Kemudian masukkan shortening @ marjerin dan garam ke dalam bread maker.
Keluarkan doh yang siap diuli. Simpan dlm bekas dan balut tuala lembab.
Doh putih
Bahan - Bahan :
500g tepung gamdum
50g gula kastor
5g garam
50g susu tepung
5g GR Superbake @ 7g bread improver & 7g bread softener
8g yis
70g marjerin @ shortening
1 biji telur ( jangan masukkan telur jika guna GR Superbake )
225 gram air sejuk (peti ais) (kalau guna gr superbake tambah air jadi 250 gm)
Cara-Cara Dengan Menggunakan Breadmaker (sila rujuk teknik menguli):
Masukkan air, susu tepung, gula kastor & telur (bahan basah) ke dalam bread maker.
Gaulkan tepung, superbake @ improver & yis (bahan kering)
Masukkan bahan kering ke dalam bread maker. Pilih menu dough ikut BM masing2
Kemudian masukkan shortening @ marjerin dan garam ke dalam bread maker.
(Tak perlu perap)
Cara membentuk doh.
Keluarkan kedua2 doh yang siap diuli dan timbang doh seberat 100 gram setiap satu.
Leperkan doh. Lapiskan doh hitam ke atas doh putih. Dan gulung kemas. Potong 2 dan susun di atas loyang yg di gris mentega. Buat hingga selesai.
Perap 3 jam. Bakar suhu 180 celsius selama 20 - 30 minit.
RESEPI ROTI ARAB PAK TAM
Resepi roti arab (versi goreng) yang saya suka nak ulang siaran....kejadiaannya belum sekali mengecewakan. Kali ni saya buat atas request encik hubby....untuk mesyuarat pengerusi2 surau setempat. Buat dua adunan....uli guna tangan...waduh2 lenguh sungguh tanganku... Naper tak guna BM jew????? BM saya bagi tugasan lain....uli sekilo tepung utk projek roti sarapan.
Doh roti arab pak tam ni tak perlu uli lama sangat....tak perlu sampai berkilat dan elastik. Cukup sekadar doh tak lekat ditangan dan bekas....tak perlu perap dulu...dah uli...timbang...bulatkan...baru perap 30 minit jer....pastu leperkan dan goreng... satu lagi yang saya suka dengan roti ni ialah dia kurang berminyak...tak.macam roti puri. Rotinya lembut jer...
RESEPI ROTI ARAB PAK TAM
500 gm Tepung gandum
40 gm Marjerin
50 gm. Gula pasir
10 gm Yis
1 biji. Telur
1 tsp. Double action baking powder @ baking powder .
50 gm Susu pekat manis
6 gm. Garam
220 gm Air sejuk
Cara-caranya :
1. Campurkan semua bahan dan uli , jika guna tangan x perlu sampai elastik .
2. Selepas uli , terus timbang 50 gm setiap satu dan bulat2kan .
3. Celupkan dlm tepung sedikit sebelum letak dalam tray .
4. Timbang sehingga habis doh .
5. Perap doh bulat dlm 30 minit .
6. Selepas 30 minit , canai bulat leper ... jgn terlalu nipis sbb nanti masa goreng dia x mengelembung .
7. Canai leper hingga habis dan susun dlm tray. 8. Perap lagi sekali , dlm 15 minit .
9. Selepas 15 minit berlalu , panaskan minyak dan canai sekali lagi doh leper utk dptkan bulat yg lebih besar sedikit .
10. Bila minyak sudah panas , masukkan doh yg dah di canai sekali lagi tadi .
11. Cara goreng ... siram2kan minyak di atas doh supaya roti mula gelembung . Bila dah mengelembung balik2 kan dan goreng sampai garing .
12. Boleh goreng sekali 3@4 biji sekali gus jika cepat .
13. Toskan roti di atas jaring utk toskan minyak
14. Goreng hingga habis .
Kari Ayam MakCu
1 ekor ayam potong kecil
4 biji kentang - kupas dan belah 8
*2 inci halia
*1 labu bawang putih
*2 biji bawang besar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 tangkai daun kari
3 sb rempah kari ayam
1 sb serbuk cili
1/2 cawan air asam jawa
6 cawan santan
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Kisar halus *. Tumis rempah tumis dan daun kari hingga naik bau. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau dan airnya kering. Kacau selalu. Masukkan rempah kari dan serbuk cili. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan kentang dan masakkan sekitar 5 minit. (Tambah sedikit santan jika perlu)
Masukkan ayam. Kacau rata. Masakkan hingga air ayam keluar. Tambahkan santan dan air asam. Masak hingga ayam dan kentang empuk serta kuahnya pecah minyak.
Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api.