ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
Friday, January 31, 2014
Ikan talapia bakar cicah sambal kicap
Apam nasi pandan
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air pandan (kisar 10 helai daun pandan dan tapis airnya)
2 tsp yis Mauripan
Kemudian masuk gula dan kisar hingga sebati.
Dalam bekas lain campur tepung beras, tepung gandum dan yis - gaul rata dan tuang dalam adunan nasi yang telah dikisar tadi.
Gaul rata hingga sebati.
Bubur jagung kegemaran sekeluarga
1/2 cawan biji sagu
1 1/2 liter santan pekat
gula kabung/melaka, gula putih dan garam secukup rasa
Masukkan gula dan garam dan rebus lagi dalam 15 minit. Masukkan sagu.
Masukkan santan masak hingga sagu jernih
Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak...masak hingga mendidih.
Ikan aye/tongkol/kayu bakar cicah air asam
Belacan bakar
Cili api dihiris
Bawang besar di hiris nipis
Daun kesum dihiris kecil
Bunga kantan dihiris nipis
Jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Wednesday, January 29, 2014
Masak lemak putih pucuk ranti aka meranti
A NATURAL BLEACH ALTERNATIVE
1/4 cup lemon juice
1 cup hydrogen peroxide
Fettuccini Alfredo Seafood
1 paket fettucini (500 gm)
500 gm udang - dibuang kulit
300 gm kepah (tak letak sebab takde)
bawang putih 6 ulas - tumbuk atau cincang halus
1 sudu besar mentega
1/2 cawan cream
3/4 cawan susu segar
1/2 cawan stok ayam (1/2 cawan air + 1/2 kuib ayam)
1 sudu besar parsley kering
garam
Cara membuatnya:
- Bersihkan kepah dan rebus sekejap dengan 3 ulas bawang putih. Tutup api dan toskan.
- Rebus fettucini mengikut arahan seperti bungkusan. Toskan.
- Sambil itu, panaskan kuali dan letakkan mentega. Masukkan bawang putih dan kacau sampai naik bau. Masukkan udang dan balikkan, tunggu sampai udang berwarna pink. Masukkan capsicum dan kacau seketika. Masukkan stok ayam. Kacau dan perlahankan api.
- Masukkan cream dan susu segar. Masukkan kepah tadi dan kacau. Tunggu mendidih sekejap. Masukkan parsley, lada hitam dan garam secukup rasa.
- Curahkan kuah ke atas fettucini yang telah direbus tadi. Boleh dihidang.
Kuih ketayap Xpress
Pagi2 dah bising dengan bunyi blender kat dapur. Itula cara mudah dan cepat nak buat adunan ketayap nih....tak susah2 nak tapis bebagai....
Kali ni buat bentuk roti jala....dan adunan saya guna susu segar serta tak letak sebarang pewarna.
Bahan2
1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan susu segar
Sedikit garam
1 biji telur
1 sk vanilla esktrak
Kisar semua bahan hingga sebati. Tuangkan dalam acuan roti jala. Dan menjala la seperti biasa.
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.
Saturday, January 25, 2014
Meehon/bihun/mihun singapore
Lama juga tak masak menu nih...sesekali rindu menjelma....jom kita semak resepi.
Sayur perencah tu boleh diperbagaikan. Pilih yg pelbagai warna supaya nampak menarik. Kali ni saya guna kobis ungu sbb stok ada.
Bihun/Mihun/meehon Singapore
1 paket mihun
3 biji telur (kali ni tak letak telur sbb takde stok)
15 ekor Udang atau/dan 5 ekor Sotong (lagi banyak perencah lagi sodap)
10 biji fish/chicken ball (Potong 4)
6 ulas Bawang Putih
6 ulas Bawang Merah Tumbuk lumat
Sawi
Cendawan Tiram
Kobis
4 sb sos tiram
Sedikit lada hitam (kalau tak letak pun tak apa)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
-----------
Panaskan Minyak.
Pecahkan telur dan buat ala-ala scramble egg. Ketepikan (tak perlu keluarkan dari kuali pun). Tumiskan bawang yang telah ditumbuk hingga naik bau.
Masukkan sos tiram dan lada hitam. Kacau sebati.
Masukkan chicken ball/sotong/udang (masukkan udang last sekali sebab udang tak ble masak lama)
Masukkan mihun yang telah di basuh dan direndam (Tak perlu toskan kalau tak rendam dengan air panas). Masukkan garam secukup rasa. (Garam tak perlu masuk awal sebab kalau dimasukkan bersama ball/udang/sotong/telur, masinnya akan meresap kedalam perencah tadi.
Gaul sehingga mihun lembut dan tak berair supaya tak cepat basi. (kena kacau supaya mihun tak hangus)
Masukkan sayuran dan kacau sehingga sayur masak secukupnya lebih kurang 2-3 minit gitu.
Terus angkat masuk dalam bekas.
Hias la dengan tauhu yang telah digoreng dan dihiris, bawang goreng, daun sup/daun bawang...
Nak makan, masukkan la sambal kicap tu.....
(Tak payah nak masak 2 menu sebab budak2 pun boleh makan sebab tak pedas, sambal asing...Saya jarang masukkan lada hitam kalau sediakan menu ni untuk sarapan tapi kalau sediakan utk orang beso masukkan la skit.)
Sambal Kicap
5 sudu besar kicap pekat
2 biji limau kasturi
15 biji cili api dihiris nipis
5 sb air panas
Sedikit garam
-----------
Campur kicap, air dan garam. Kacau hingga garam hancur. Masukkan cili api. Perahkan limau dan kacau rata.
Bingka cempedak lagi, bingka pandan dan bingka pisang pandan
Macam2 bingka ada, bingka cempedak yg harum mewangi, bingka pandan semerbak dan bingka pisang yg yummy....
Idea buat bingka pisang pandan tu timbul bila santan yg dah bercampur air pandan tu berlebih setelah siap bancuhan bingka pandan. Nak simpan leceh dan nak buang sayang, kelapa mahal sekarang ni... stok pisang masak ada sesikat setengah lagi. Kalau tak diusahakan nanti rosak pulak..... sayang. Bawa dari jauh tu.
Bingka2 ni buat untuk mesyuarat surau baru....mulanya nak gorengkan meehon tapi ada jemaah yg sponsor mee goreng dan nasi lemak.
Jom semak resepi....resepi asasnya sama tapi dipelbagaikan flavor.
Bingka cempedak lagi
2 cwn tepung gandum
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 cawan isi cempedak
3 biji telur
Sedikit garam
2 sb mentega
Blend semua. Tuang dalam loyang yg dah digris dengan minyak masak. Bakar selama 45 minit pada suhu 160 darjah. Kalau nak garingkan atas bawah dia, tambah masa membakar 15 minit lagi dan naikkan suhu kepada 200 darjah.
Bingka pandan
2 cwn tepung gandum
1 cawan gula
3 cawan santan pekat
1 cawan air pandan
(Kalau guna pandan paste, santannya 4 cawan)
3 biji telur
Sedikit garam
2 sb mentega
Blend semua. Tuang dalam loyang yg dah digris dengan minyak masak. Bakar selama 45 minit pada suhu 160 darjah. Kalau nak garingkan atas bawah dia, tambah masa membakar 15 minit lagi dan naikkan suhu kepada 200 darjah.
Bingka pisang pandan
2 cwn tepung gandum
3/4 cawan gula
3 cawan santan + air pandan
15 biji pisang (saya guna pisang abu)
3 biji telur
Sedikit garam
2 sb mentega
Blend semua. Tuang dalam loyang yg dah digris dengan minyak masak. Bakar selama 45 minit pada suhu 160 darjah. Kalau nak garingkan atas bawah dia, tambah masa membakar 15 minit lagi dan naikkan suhu kepada 200 darjah.
Friday, January 24, 2014
Biskut samperit
Malam ni digagahkan juga badan untuk memenuhi permintaan anak2 untuk makan biskut samperit. Keluar jer loyang pertama dari oven, tak sempat nak sejuk dah berebut2 diorg ngap....
Buat satu bancuhan jer, dapat pun tak byk sangat. Bakar pun guna oven comel jer.
Resepi saya guna resepi lama dlm blog archive ni jer....samperit pandan cuma kali ni saya tak letak pes pandan tu sebab buat design lain.
Bahan-bahan
Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 tsp pewarna hijau epal
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard
Hiasan : Ceri merah
Cara-cara
Pukul bahan A hingga berkrim.
Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan selama 1 jam.
Guna nozzle samperit dahlia dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan.
Potong mengikut saiz di kehendaki.
Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
Wednesday, January 22, 2014
Bingka cempedak
Kek cempedak dah masak, sambung bakar bingka cempedak pulak.....ni la caranya nak pelbagaikan masakan berasaskan cempedak bila musim tengah byk ni...
Kalau rajin, isi cempedak ni boleh di jemur mcm pisang tu (atau masukkan jer dlm oven utk keringkan. Saya jugak bekukan isi dia utk buat kek/bingka/cucur bila2 nanti.
2 cwn tepung gandum
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 cawan isi cempedak
3 biji telur
Sedikit garam
2 sb mentega
Blend semua. Tuang dalam loyang yg dah digris dengan minyak masak. Bakar selama 45 minit pada suhu 160 darjah. Kalau nak garingkan atas bawah dia, tambah masa membakar 15 minit lagi dan naikkan suhu kepada 200 darjah.
Kek mentega cempedak
Bila musim cempedak jer baru la keluar menu nih...time bakar jer, bau dia....mak aihhh....harum semerbak...
Bahan-bahan
250 gram mentega
200 gram gula caster (kalau buat plain butter kek gulanya boleh tambah jadi 250 g)
250 gram tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum + 1 1/2 sk baking powder)
4 biji telur (saya guna telur gred A)
200 gram isi cempedak, buang biji dan potong kecil-kecil guna gunting.. (saya letak 250 g)
Caranya
1) Pukul mentega dengan gula sehingga putih dan lembut.
2) Tambah telur dan tepung, selang-seli
3) Masukkan isi cempedak dan gaul. Jangan gaul terlalu banyak supaya isi masih berkeping-keping.
4) Bakar dalam ketuhar selama 45 min pada suhu 180 celcius atau sehingga masak.
**** kali ni saya pukul telur dgn gula hingga kembang pastu baru masukkan mentega. Pukul lagi sampai gebu lebih kurang 10 minit. Pastu masuk tepung dan pukul sebentar hingga rata. Last sekali masukkan cempedak dan gaul rata.
Tuesday, January 21, 2014
Daging masak halia
2 sb Kicap cair
2 sb Kicap pekat
4 sb Sos tomato
4 sb Sos tiram
3 sb Cuka beras (Saya guna cuka kurma)
1 1/2 sb Gula
2 sk Garam
1 sb Lada sulah ( nak lebih pun ble jer)
3 inci Halia
6 ulas Bawang merah
6 ulas Bawang putih
1 batang Lobak merah
Sedikit minyak bijan
1 sk Tepung jagung + 2 sb air
Minyak untuk menumis
-perapkan daging tadi dengan campuran kicap cair, kicap pekat, sos tomato, sos tiram, cuka beras, gula, garam, lada sulah & halia yg dipotong nipis
-tumiskan bawang merah yg dipotong baji, bawang putih yg diketuk & lobak merah
-masukkan daging rusa yg telah diperap dan gorengkan bersama tumisan
-tambahkan sedikit minyak bijan untuk rasa
-masukkan tepung jagung yg telah dibancuh untuk menambah kepekatan kuah
-sebagai hiasan, goreng halia yg dihiris nipis (seperti french fries) dan taburkan di atas daging
-ketuk daging dengan pisau untuk melembutkan tekstur, bukan untuk menghancurkan
Kordial limau kasturi
Balik dari kampung stok limau kasturi dan limau nipis mesti berlambak. Kengkadang buat jus limau kasturi yg dikisar dengan biji dan kulit2nya pastu masukkan asam boi.....sedap sangat. Kali ni dapat pulak idea buat kordial. Selain takde bahan pengawet dan pewarna, kosnya pun murah.
Saya perah limau kasturi tu, tapis bijinya. Dapat dekat satu liter jus. Masukkan dalam periuk, tambah sekilo gula. (Kalau suka boleh juga letak daun pandan). Masak hingga gula hancur dan kordial mendidih. Sejukkan dan simpan dalam botol. Nak tahan lama letak kat peti sejuk.
Tuesday, January 14, 2014
Roti garlic cheese dan roti paun
Saya rasa sukatan ni menghasilkan doh yg agak baik berbanding sebelumnya. Untuk roti garlic cheese tu saya gunakan homemade garlic spread.... mentega + bawang puting yg ditumbuk lumat + parsley flake. Cheese saya tabur setelah doh separuh masak supaya tak hangus...
Roti garlic cheese dan roti paun
Monday, January 13, 2014
Capati lembut dan kari kambing
2 sudu minyak masak (untuk melembutkan)
1 cawan Air panas (suam sedikit) kiraan air, 50 peratus dari tepung sekiranya 100gm airnya 50ml air untuk membuat doh.
Garam secubit ikut rasa. Larutkan garam dalam sukatan air panas.
Saturday, January 11, 2014
Roti paun
Hari ni buat mkn2 kecil2an sempena besday my boboyboi yg ke 3....menu ringkas jer utk minum petang....buat kek span, roti n bubur kacang durian dan pasta olio oglio....
Kali ni cari resepi simple2 tapi sodap yg diejas skit, buat mcm tiger bread, guna resepi allrecipes.com....mcm kat bawah ni.
2 tablespoons rice flour (corn flour)
4 tablespooons milk
A drop of sesame seed oil
Mix the milk and rice flour together with a drop of sesame seed oil and coat the loaf.
Jom tengok resepi Roti Paun yang saya jumpa kat sini:
Sumber: Koleksi Resepi Pilihan Diana via Dari Dapur Suzi
Cnp from kecikkenot.blogspot
Bahan-bahannya :
6 cawan tepung gandum
1 ¾ cawan susu cair/ susu segar (saya kurangkan jadi 1 2/3 cawan)
3/4 cawan gula halus (kurangkan jadi 1/2 cawan)
1 paket (11 gm) yis
3 biji telur
60 gm mentega
(Tambah 1 sk baking powder)
sedikit pewarna kuning saya ganti dengan vanilla extract
1 sk garam
Cara-caranya :
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.
6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.
Kek span coklat lapis blueberry
Terpikat dengan resepi dari blog Secuitrasa ni masa dok google idea untuk kes besday my liltle boy.....bahan sume ada....
Dia punya toppingnya guna:-
500 krimwell gm + 250 gm gula icing - pukul hingga gebu dengan kelajuan tinggi.
Bahan-bahannya:
Bahan A:
4 biji telur ( Uj guna 5 bj telur gred B)
120g gula kastor
1 sudu bsr ovellete
1 sudu bsr original mayonis ( Uj guna 1/2 sudu bsr jus oren sunquick)
1 sudu teh esen vanila ( Uj tambah)
Bahan B: ( Bahan ayak)
80 g tepung gandum ( Uj guna tepung superfine)
20g serbuk koko
20g tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam ( Uj tambah)
Bahan C:
65 gm butter cair (saya ganti dengan 65 gm minyak)
Bahan D:
Utk sapuan ke atas kek sedikit blueberry fruits filling dan krim mentega.*
* blueberry fruits filling bole dibeli dikedai bakery *
Cara:
1. Panaskan oven 170 darjah.Sapu loyang dgn sedikit mentega dan tepung ratakan.ketepikan
2. Putar bhn A dgn kelajuan yg tinggi selama 15 min sehingga gebu, putih , lika dan pekat seperti adunan kuih bahulu .
3. Add bhn B ( bahan kering).Putar rata dan sebati selama 3 min.
4. Add bhn C ( myk mentega).pukul hingga sebati selama 3 min.
5. Bila dah sebati add dlm loyang dan bakar selama 40 @ sehingga masak.
6. Bila kek dah masak terlangkupkan diatas redai.
7. Potong 2 kek dan bolelah disapukan dengan lapisan blueberry fruit filling di atas lapisan tadi kemudian barulah disapukan dgn krim mentega mengikut kreativiti masing2.
Friday, January 10, 2014
Sup ikan tahu/tofu dengan ngaku/arrowhead
Gambar ikan tu saya pinjam dari chepearl.blogspot sbb lepas ikan saya potong baru teringat nak ambil gambar......ikan ni tak semua orang familiar....jadi nak mudahkan pengecsman saya share gambarnya. Tq chepearl.....
Haritu dah share resepi ngaku chips...kali ni kita nikmati plak dengan citarasa berbeza.....
Thursday, January 9, 2014
Roti manis
RESEPI DOH ASAS ROTI
sumber : hanamemories.blogspot.com
Diolah oleh: zulfaza love cooking
Bahan-bahan
500g tepung gandum
1 sk bread improver
1 sk baking powder
50g gula
1 biji telur
50g shortening
1 peket yis mauripan @ 11g
1sk garam
250ml susu segar @ air
**50 gm susu tepung - jika tidak menggunakan susu segar, bancuh susu tpg dgn air
(Water roux - ambil satu sudu besar tepung daripada 500gm tu, masak dengan 100 ml air daripada 250 ml tu. Kacau dengan whisker/sudip hingga memekat. Tutup api.)
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker.Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
Bahagikan bulat2 kecil (size bergantung kepada loyang) kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 15-20min atau sehingga masak keperangan.
Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
Ubat batuk homemade
Sunday, January 5, 2014
Baked honey mustard chicken
Terjemahan saya
6 ketul ayam bahagian dada - buang kulit dan tulang
garam dan lada hitam secukup rasa
1/2 cawan madu
1/2 cawan mustard
1 sk basil kering
1 sk paprika
1/2 sk parsley kering
Cara2
Panaskan oven pada suhu 175C.
Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan ke dalam dulang pembakar yang telah digris dengan sedikit mentega.
Dalam mangkuk kecil satukan bahan2 lain dan kacau sebati.
Tuang separuh bahan tadi ke atas ayam dan sapu rata. Bakar selama 30 minit. Keluarkan dulang daripada oven dan terbalikkan ayam. Tuang 1/2 baki bahan tadi dan ratakan keseluruh permukaan ayam yang telah diterbalikkan. Bakar semula selama 10 - 15 minit atau sehingga jusnya memekat atau ayam betul2 masak.
Masak lemak kuning ikan tenggiri dan sayur tumis
Wednesday, January 1, 2014
Roti sosej dan roti blueberry
Meroti lagi menggunakan resepi yg sama...cuma kali ni buat plain flavour untuk doh. Untuk filling saya guna blueberry filling, cheese dan sosej...
Disebabkan oven besar dah rosak, saya gunakan alluminium pie tray untuk mempercepat dan memudahkan proses membakar. Doh pulak seberat 30gm....kalau nak guna 25gm pun ok gak...
Boleh la buat breakfast dan bekal untuk anak2 ke sekolah besok pagi....
Resepinya....
600gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
1 sk garam
4 sudu besar susu tepung
1 sk baking powder
1 sudu kecil bread improver
2 sudu besar water roux
1 biji telur
180 ml air
2 sb shortening/mentega
Satukan semua bahan. (Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh.) Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter atau kuning telur..bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.
Kalau guna breadmaker.....masuk dulu bahan cecair, gula dan esen kopi. Pastu bahan2 kering dan garam. Pastikan yis dan garam tak duduk dekat2 yer....nanti yis mati...pastu pilih program dough. Dah siap, keluar dan tumbuk utk buang angin dia dan bentuk ikut kreativiti masing2.
Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.