Pages

Friday, January 10, 2014

Sup ikan tahu/tofu dengan ngaku/arrowhead

Gambar ikan tu saya pinjam dari chepearl.blogspot sbb lepas ikan saya potong baru teringat nak ambil gambar......ikan ni tak semua orang familiar....jadi nak mudahkan pengecsman saya share gambarnya. Tq chepearl.....

Haritu dah share resepi ngaku chips...kali ni kita nikmati plak dengan citarasa berbeza.....

Resepinya

1 ekor ikan tahu (anggaran 1 kg)- potong setebal 2 inci
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2" halia
2" kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 biji buah ngaku - belah 2/4 bergantung saiz
1 batang karot - potong panjang2 atau ikut la nak potong camna pun
1 biji tomato belah 4
air secukupnya
sedikit bawang goreng
sedikit daun sup/daun bawang/ketumbar yang dihiris

1.  Hiris bawang merah, bawang putih dan halia.

2.  Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga dan bahan 1 hingga naik bau.

3.  Masuk air dan biar mendidih sedikit.

4.  Masukkan ngaku dan karot. Masak hingga ubi separa empuk. Masukkan ikan dan tomato. Biar didih hingga ikan cukup masak. (Kalau ikan segar jgn masak lama sgt). Perisakan dengan garam secukup rasa. Biar seketika dan tutup api.

5.  Masa hidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.

Yang bawah ni gambar ngaku aka arrowhead...selain buat chips, ble ganti kentang dalam masakan2 lain juga...

No comments:

Post a Comment