Pages

Friday, January 31, 2014

Ikan aye/tongkol/kayu bakar cicah air asam

Menu ni idea dari kenalan masa tunggu ikan naik kat pasar nelayan sungai yi. Orang pempuan biasa la....sembang2 bab masak ni, mengisi masa lapang tu ggu bot nelayan berlabuh.....
First time dengar orang bakar ikan tongkol nih.....kesungguhan akak tu kata sedap, jumpa jer ikan tongkol terus tangkap sekor yg gemuk seberat dekat 2 kilo tu..... Berusaha kitrg cari arang sebab nak bagi terlajak sedap....
Mudah jer. Ikan tu dah bersihkan, lumur ngan garam n kunyit serbuk. Pastu balut ngan foil....dah siap baru hubby teringat lupa nak letak daun kunyit supaya lebih harum. Kalau ada daun pisang pun ok gak. Pastu bakar ler sampai masak.


Air asam
Air asam jawa pekat (guna air masak)
Belacan bakar
Cili api dihiris
Bawang besar di hiris nipis
Daun kesum dihiris kecil
Bunga kantan dihiris nipis
Jus limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Satukan dan kacau sampai gula dan garam hancul sambil tekan2 cili api tu supaya pedasnya keluar. Dah siap.

No comments:

Post a Comment