Alhamdulillah.... siap dua biji kek tempahan pagi ni....kek karot dan kek victoria sandwich untuk majlis reunion sekolah Rozitaza Za....
Kek victoria sandwich ni kalau ada blueberry ngan buah leletup tu lawa lagi....tapi apakan daya kedai buah tu tutup pulak....supermarket pun buah tak banyak pilihan.....rak banyak yg kosong.
Kek victoria sandwich ni dah siap masuk kotak....seal....baru teringat lupa letak satu benda lagi.....jem strawberry....aduh.....alhamdulillah tuannya belum bawa pergi....jadi sudukan jer la strawberry compote tu kat celah2 deco atas kek tu....fuhhhhh.
Petang sat gi nak deko dua biji lagi tempahan kek karot pick up kul 2.30 dan 5 petang nanti.
Resepi ini saya ambil dari blog azlita masam manis....tq....kemenjadian kek ni best sgt....tapi saya derhaka sikit guna salted butter sbb takde stok unsalted, pastu saya letak baking powder juga...😬😬😬.
Victoria Sandwich Cake
Bahan Kek
220 gm tepung kek (saya guna tepung gandum...tepung kek yilek)
30 gm tepung jagung
secubit garam (saya tak letak sbb guna salted butter)
(Saya tambah 2 sk baking powder- resepi asal takde....jadi terpulang nak letak ke tak sbb kek ni memang sepatutnya agak padat dan sedikit keras tapi citarasa saya sukakan kek yg lembut dan gebu)
30 gm tepung jagung
secubit garam (saya tak letak sbb guna salted butter)
(Saya tambah 2 sk baking powder- resepi asal takde....jadi terpulang nak letak ke tak sbb kek ni memang sepatutnya agak padat dan sedikit keras tapi citarasa saya sukakan kek yg lembut dan gebu)
Bahan-bahan ini perlu di ayak sebanyak 3 kali
250 gm gula castor
250 gm mentega (resepi asal unsalted)
2 sudu besar golden syrup (saya guna madu)
2 sudu teh esen vanilla
5 biji telur (saya derhaka juga kat sini...guna 7 biji telur gred C)
250 gm mentega (resepi asal unsalted)
2 sudu besar golden syrup (saya guna madu)
2 sudu teh esen vanilla
5 biji telur (saya derhaka juga kat sini...guna 7 biji telur gred C)
Satukan gula, butter dan golden syrup dalam bekas pemutar dan putar hingga adunan kembang dan gebu.
Jangan lupa untuk scrap tepi mangkuk pemutar supaya adunan di pukul rata.
Jangan lupa untuk scrap tepi mangkuk pemutar supaya adunan di pukul rata.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik sambil di putar perlahan.
Tambahkan esen vanilla dan terus putar hingga sekata.
Tambahkan tepung yang telah di ayak
Kaup balik dengan spatula hingga rata
Tuangkan adunan dalam loyang 8 inc yang telah di sapukan butter dan di lapik dengan kertas pembakar.
Bahagikan adunan sama banyak dalam 2 loyang
Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160C
Bakar kek selama 25 ~ 30 minit.
Jangan terlebih masa nanti ia keras
Sementara menunggu kek kita masak sediakan krimnya pula jika anda sukakan kek yang berkrim. Kalau tak suka krim boleh terus sapukan jem atas kek.
Vanilla Cheese Krim
Olahan resepi dari Rima
1 1/2 cawan non Dairy Whipping Cream
56 gm cream cheese
2 sudu besar lemon jus
56 gm cream cheese
2 sudu besar lemon jus
Putarkan cream cheese dan lemon jus hingga lembut
Dalam bekas pemutar lain putarkan Whipping Cream hingga kental
Satukan cream cheese dan cream putar dan kaup balik rata
Dalam bekas pemutar lain putarkan Whipping Cream hingga kental
Satukan cream cheese dan cream putar dan kaup balik rata
Masukkan dalam piping bag.
Letakkan satu keping kek atas lapik kek
paipkan cream di atasnya
Kemudian letakkan jam strawberry tadi.
Tutup dengan satu keping kek lagi
paipkan cream di atasnya
Kemudian letakkan jam strawberry tadi.
Tutup dengan satu keping kek lagi
Ulang proses yang sama
Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan berries yang segar
Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi
Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan berries yang segar
Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi