Pages

Tuesday, November 27, 2018

Spicy grilled chicken


Ayam bakar pedas ala korea......hehehehe suka hati akak bagi nama semata2 sbb marinate dengan paste cili korea kat ayam tu. Kata anak2 pes chili  sebelum dimasak dengan ayam tu baunya tak best....tapi bila dah masak sedap bukan main. 


Ayam ni sakak hidangkan dengan nasi minyak oren.  Sedap bak hang. Simple dan sedap....


Ayam bakar pedas ala korea

6 bahagian peha
4 sb pes korea
1 besar pes bawang besar
1 sk pes bawang putih
1 sk pes halia
Garam secukupnya
Pasley flake secukupnya
1 sk smoke paprika

Gaul semua bahan2. Perap 2 jam. Susun atas tray. Bakar selama 45 minit - 1 jam hingga keperangan.


Hidangkan dengan nasi pilihan atau kentang putar, wedges dan salad.


Nasi minyak oren


Nasi minyak oren....bila wartawan harian metro kata nak datang interview minggu lepas, saya mula memikirkan beberapa menu yang  ak dihidangkan. Macam2 senarai terlintas difikiran. Akhirnya saya bercadang mencuba resepi yang baru dicipta pagi hari yang sama.....nasi oren.


Nasi ni wariasi nasi minyak yang diberi aroma dan bau daripada parutan kulit dan perahan jus buah oren segar. Ianya diserikan dengan sedikit pewarna kuning telur.


Nasi minyak oren

4 cawan beras basmathi - basuh dan rendan dengan air dan satu sudu kecil garam selama 30 minit kemudia toskan)
5 cawan air
2 biji oren - parut kulitnya dan.perah jusnya
1 biji bawang besar saiz sederhana - hiris
2 inci halia - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning telur
3 sb minyak sapi
8 sb minyak masak
Garam secukup rasa

Panaskan minyak masak dan mintak sapi. Tumis rempah tumis hingga naik.bau. masukkan bawang2 dan halia. Tumis lagi hingga sedikit keperangan. Masukkan parutan kulit oren. Kemudian masukan air. Biarkan mendidih. Masukkan beras yang telah direndam dan ditoskan.

Masukkan jus oren serta garam secukup rasa. Masak hingga air nasi kering (kacau sesekali). Titiskan pewarna dan tutup periuk dan biarkan nasi masak sepenuhnya.  Biarkan nasi yang telah masak selama 10 minit sebelum kareh rata.

Hidangkan dengan lauk pauk pilihan.


Pulut tai tai


Kuih Pulut Tekan/Pulut Tai Tai (Pressed Glutinous Rice) + Caramel Kaya makanan dari negara jiran yang tak kurang istemewanya. Pewarna alami dari bunga telang digunakan dalam penyediaan pulut ini. Ianya dihidangkan dengan kaya memang sangat2 menyelerakan.


Pulut tai tai

*3 cawan beras pulut (basuh dan rendam 3 - 4 jam)
*1 sb cuka
*Garam secukup rasa
*2 sb gula
*3 helai daun.pandan
*3 cawan santan sederhana pekat.

4 -5 sb air perahan bunga telang (ambil 20 - 30 kuntum bunga - rendam dengan 1/4 cawan air panas biarkan seketika, perah airnya)

Satukan dan kukus hingga pulut masak dan lembut. Kalau pulut belum cukup lembut boleh tambah sedikit air atau santan dan kukus semula. 

Titiskan di beberapa tempat jus bunga telang tadi. Kukuskan sebentar.

Keluarkan daripada kukusan. Tekan2kan pulut tadi supaya padat. Sejukkan dan potong dan hidangkan dengan kaya gula hangus. (Saya guna acuan lompang dan apam. Tekan dalam acuan)


Resepi kaya gula hangus

200 gm gula perang
1/4 cawan air panas mendidih
200 ml santan pekat
4 biji telur gred A
3 helai daun pandan
1 sb tepung gandum
Sedikit garam

Tuang gula ke dalam kuali. Biarkan mencair dan keperangan. Kacau bila dah cair...tuang air sedikit2 dengan.berkati hati sambil kacau. Satukan telur, garam, tepung dan santan. Kacau rata, tuangkan ke dalam caramel tadi. Masukkan daun pandan. Kacau selalu hingga kaya pekat.





Kuih pukis pandan keju

Merajinkan diri balik dari pejabat semalam.
Rajin ada makna.....hahaha. Acuan ada takde sebab nak jadikan tukun.....kena guna selalu supaya ada alasan kukuh nak tambah koleksi.....kankankan. Resepi ni saya jumpa kat mr google....jiran negara sebelah share...dap weh....jom cuba.....takde acuan tu boleh jer guna acuan cara....rupa jer beza rasa sama sedap.


Resepi ni asalnya dari indonesia.

Pilihan bahan2 mempengaruhi rasa kuih ni. Guna mentega tulen. Pengunaan air daun pandan yang dikisar berbanding pes yang dibeli membangkitkan aroma dan rasa serta lebih menyihatkan.

Whipping cream boleh digantikan dengan santan segar  menaikkan rasa lemak ditambah pula dengan rasa mentega tulen yang digunakan.

Pastikan telur dan gula dipukul hingga betul2 gebu bagi menghasilkan kuih yang lembut gebu.

Saya tambahkan taburan colored rice utk nampak lebih menarik  Boleh juga taburkan chocolate rice.

Acuan pukis ni agak sukar dijumpai kat malaysia. Masih boleh disediakan tanpa acuan khas. Guna acuan kuih cara atau baulu atau muffin pun ok.

Di Indonesia, kuih ni banyak dijual digerai2. Kat Malaysia ni pun ada tapi tak sebanyak di sana.

Perisa boleh dipelbagaikan selain pandan. Boleh buat perisa mocha, stawberry, durian, kelapa muda (isi kelapa dihiris/cincang dan dimasukkan ke dalam adunan) dan macam2 ikut citarasa.


Kuih Pukis pandan keju

Bahan A

100 gm mentega

Bahan B

100 gm gula
4 biji telur gred C

Bahan C

225 gm tepung gandum
25 tepung jagung
3 gm yis kering

Bahan D

100 ml whipping cream
200 ml air
1 sb pes pandan (atau kisar 20 helai daun pandan dan tapis urk mendapatkan 200 ml air)

Bahan E

Keju secukupnya
Choc/colored rice jika suka

Cara- caranya

1. Cairkan mentega, ketepikan.
2. Satukan bahan C dan gaul rata. Ketepikan.
3. Satukan bahan D dan kacau sebati. Ketepikan.
4. Pukul bahan B dengan kelajuan tinggi hingga gebu selama 10 minit.
4. Turunkan kelajuan mixer ke 1 dan masukkan bahan C dan D secara berselang seli hingga habis. Setelah sebati tutup mixer dan rehatkan adunan selama 1 jam.
5. Panaskan acuan dan.oleskan dengan mentega. Masak hingga separuh matang. Letakkan keju,  teruskan memasak hingga adunan masak sepenuhnya. Keluarkan adunan daripada acuan dan.hidangkan sebagai minum petang.

Monday, November 12, 2018

Kek Coklat Kukus Mudah dan Sedap


Baik teman ngaku sendirik tulisan macam hampeh.....hahahah.... Masuk universiti hari2 pun tulisan buruks juga nih....tu la seram sungguh kalau suh tulis atas kek... Agaknya masa kecik aritu tak bedung tangan kot.. tu yang menulis asyik ketaq semacam jer.

Kek ni bos minta buatkan utk staf opis yang nak pencen.... Saya guna resepi bawah ni yang saya copipes samada dari FB atau pun blog mana2....saya lupa nak copy sekali sumbernya....apa2 pun terima kasih...saya share kat sini pulak yer. Ya ampun.....
Saya olah sedikit resepinya yer


Kek coklat kukus

3 biji telur
1 cawan gula perang

Kacau sebati sahaja

Masukkan
1 cawan susu pekat

Kacau sebati

Masukkan
1 cawan air kopi/nescafe panas mendidih (tanpa gula atau air panas kosong)

Kacau sebati

Masukkan
1 cawan minyak
Sedikit garam

Kacau sebati

Ayak
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sk baking powder
1 sk baking soda

Tuang ke dalam adunan telur.
Gaul sebati

Tuang ke dlm loyang yg digris atau alas baking paper. Kukus 45 minit @ hingga masak.


Sunday, November 11, 2018

Kuih barancong aka kuih pancong


Mencuba resepi dari seberang.....dapat jer acuan kuih pukis yang saya beli dari terengganu terus semangat nak cuba biat kuih makassar ni. Sedap....alhamdulillah.

Resepinya saya google kat tenet. Saya olah sikit resepinya...berbaloi cuba....manisnya pun sedang2 ajer.

Kue Baroncong Aka Kue Pancong Khas Makassar

Bahan Baroncong :

250 gm gandum
1 biji telur
250 gm kelapa muda parut
500 ml santan
Garam secukup rasa
1 sb baking powder
100 gm gula

Cara Membuat Kue Buroncong Khas Makassar :

Campurkan garam, telur, tepung dan baking powder.

Tambahkan santan,  kemudian tambahkan gula, kacau adunan tersebut hingga sebati

Masukkan kelapa muda parut ke dalam adunan tersebut dan gaul rata.

Panaskan ucuan dan oleskan minyak, kemudian tuangkan adunan ke dalam acuan.

Bakar hingga masak. Saya masak atas dapur gas.



Saturday, November 10, 2018

Burger mini menu pilihan jamuan anak-anak


Burger mini untuk jamuan harijadi anak sulung.... semua tetamu teruja dengan burger mini warna-warni ni..

Roti burger tu saya guna resepi roti biasa...buat bun burger kecil2...dua warna pilihan....hijau dan pink. Daging burger tu saya guna nuget tempura....plan asal nak buat sendiri tapi tak sempat.

Untuk lebih menarik saya cucuk burger dengan garpu plastik kecil warna- warni juga...

Laris burger saya haritu...



Bingka pandan


Lama dah tak buat bingka...

BINGKA PANDAN

resipinya
3 1/4  cawan santan + pandan ( kisar 1 biji kelapa dengan 15 helai daun  pandan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula perang (boleh guna gula putih)
4 biji telur
1  1/2  sdb mentega (cairkan)
Sedikit garam

Hiasan
Bijan secukupnya


Caranya

Satukan semua bahan dan pukul dengan whisk atau senduk hingga adunan sebati.
Panaskan oven 200'c api atas bawah.
Sapu mentega pada loyang. Tuang adunan dan tabur bijan. Bakar selama 50 - 60 minit atau hingga masak.
Biarkan sejuk baru kuarkan daripada loyang dan potong.

Silakan Share..


Monday, November 5, 2018

Anak kami scoliosis warrior...... bionic girl to be

As salam dan salam sejahtera semua.

Lama dah tak update blog http:www.zulfadreamland.blogspot...page zulfaza loves cooking....sejak dua tiga menjak ni tak berkesempatan nak update....nanti2 bila urusan penting yang satu itu dah selesai....insya Allah akan aktif semula.

Buat masa ni tumpuan masa dan tenaga kebanyakannya untuk persediaan pembedahan Iman. Perkara lain diketepikan dahulu......mohon doa semuanya berjalan lancar dan Iman pulih dan membesar seperti remaja lain walaupun tulang belakang dihiasi 16 skru dan 2 batang rod...

Iman bakal menjadi bionic woman 23 November 2018.......kelainan pada tulang belakang hanya kami sedari 10 september.....pada 26 september refer ke hospital dan Doktor maklumkan perlu mrnjalani pembedahan segeera...... Scoliosis warrior kami disahkan scoliosis (tulang belakang bengkok dengan bentuk S di mana upper curve 41% manakala lower curve 66%). Ujian besar buat Iman yang baru mencecah usia 13 tahun 30 Oktober lalu....

Mohon doakan iman tabah dan redho menghadapi ujian ini...
Pembedahan dan segala urusan dipermudahkan Allah.