ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Tuesday, November 27, 2018
Nasi minyak oren
Nasi minyak oren....bila wartawan harian metro kata nak datang interview minggu lepas, saya mula memikirkan beberapa menu yang ak dihidangkan. Macam2 senarai terlintas difikiran. Akhirnya saya bercadang mencuba resepi yang baru dicipta pagi hari yang sama.....nasi oren.
Nasi ni wariasi nasi minyak yang diberi aroma dan bau daripada parutan kulit dan perahan jus buah oren segar. Ianya diserikan dengan sedikit pewarna kuning telur.
Nasi minyak oren
4 cawan beras basmathi - basuh dan rendan dengan air dan satu sudu kecil garam selama 30 minit kemudia toskan)
5 cawan air
2 biji oren - parut kulitnya dan.perah jusnya
1 biji bawang besar saiz sederhana - hiris
2 inci halia - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning telur
3 sb minyak sapi
8 sb minyak masak
Garam secukup rasa
Panaskan minyak masak dan mintak sapi. Tumis rempah tumis hingga naik.bau. masukkan bawang2 dan halia. Tumis lagi hingga sedikit keperangan. Masukkan parutan kulit oren. Kemudian masukan air. Biarkan mendidih. Masukkan beras yang telah direndam dan ditoskan.
Masukkan jus oren serta garam secukup rasa. Masak hingga air nasi kering (kacau sesekali). Titiskan pewarna dan tutup periuk dan biarkan nasi masak sepenuhnya. Biarkan nasi yang telah masak selama 10 minit sebelum kareh rata.
Hidangkan dengan lauk pauk pilihan.
bestnya nasi lemak oren ni ... tak pernah lihat sebelum ni ... best rice cooker malaysia mana pilihan anda?
ReplyDelete