Pages

Tuesday, November 27, 2018

Pulut tai tai


Kuih Pulut Tekan/Pulut Tai Tai (Pressed Glutinous Rice) + Caramel Kaya makanan dari negara jiran yang tak kurang istemewanya. Pewarna alami dari bunga telang digunakan dalam penyediaan pulut ini. Ianya dihidangkan dengan kaya memang sangat2 menyelerakan.


Pulut tai tai

*3 cawan beras pulut (basuh dan rendam 3 - 4 jam)
*1 sb cuka
*Garam secukup rasa
*2 sb gula
*3 helai daun.pandan
*3 cawan santan sederhana pekat.

4 -5 sb air perahan bunga telang (ambil 20 - 30 kuntum bunga - rendam dengan 1/4 cawan air panas biarkan seketika, perah airnya)

Satukan dan kukus hingga pulut masak dan lembut. Kalau pulut belum cukup lembut boleh tambah sedikit air atau santan dan kukus semula. 

Titiskan di beberapa tempat jus bunga telang tadi. Kukuskan sebentar.

Keluarkan daripada kukusan. Tekan2kan pulut tadi supaya padat. Sejukkan dan potong dan hidangkan dengan kaya gula hangus. (Saya guna acuan lompang dan apam. Tekan dalam acuan)


Resepi kaya gula hangus

200 gm gula perang
1/4 cawan air panas mendidih
200 ml santan pekat
4 biji telur gred A
3 helai daun pandan
1 sb tepung gandum
Sedikit garam

Tuang gula ke dalam kuali. Biarkan mencair dan keperangan. Kacau bila dah cair...tuang air sedikit2 dengan.berkati hati sambil kacau. Satukan telur, garam, tepung dan santan. Kacau rata, tuangkan ke dalam caramel tadi. Masukkan daun pandan. Kacau selalu hingga kaya pekat.





No comments:

Post a Comment