Pages

Sunday, September 10, 2017

Bingka Pisang


Lama menunggu pisang lemak manis yang diambil dari kebun ni masak. Sampai kuning daun pisang yang diambil untuk dibuat lepat. Tapi akhirnya lepat jadi bingka. Bingka yang sstelah dimasukkan ke dalam oven terus dilupakan sampai lepas isyak baru teringat. Alhamdulillah la oven tu guna timer.....kalau tidak faham- faham jer la apa yang akan jadi....berapa jam duduk kat dalam tu.

Bingka ni hubby kata sedap....jadi kesimpulannya sedap lah kot sebab hubby ni jarang suka kuih muih manis ni.


Bingka Pisang

Bahan-bahan

10 - 13 biji pisang emas @ lemak manis - di lenyek
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (boleh kurang sedikit jika tak suka manis)
2 cawan santan
1 biji telur
1/2 sk garam
2 sudu besar minyak masak


Cara-cara

Kisar semua bahan kecuali pisang.
Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan minyak. Bakar 180C selama 1 jam atau lebih untuk mendapatkan kerak.
Potong setelah bingka sejuk.


No comments:

Post a Comment