ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Monday, April 17, 2017
Onde-onde/buah melaka/klepon
Airtangan anakanda. Sarapan pagi dan minum petang kami sekeluarga semalam, hasil tangan anakanda. Pagi anak yg kedua buat sorang2....ummi pantau jer. Petang pulak anak2 empat orang tu buat secara berjemaah...uli sama2....gentel sama2...golek sama2....layankan aje lah labu....diorg tengah seronok nak buat....biarkan. Nanti kalau disekat2 minat anak2 nak ke dapur, dah besar nanti susah nak mula.
Saya sendiri pun sejak sekolah rendah dah mula memasak...terutamanya kuih2 mudah macam ketayap, cucur, lempeng, cara dan lain2. Jadi dengan anak2 pun saya galakkan begitu....macam biasalah lepas masak dapur jadi tongkang pecah sedikit...takpe...asalkan bahagia.
Onde-onde/buah melaka/klepon
Tepung pulut
Air pandan (Kisar daun pandan dengan air dan tapis atau air + esen/pes pandan)
Gula melaka/nise
Air secukupnya untuk merebus
Kelapa parut digaul sedikit garam (seelok2nya gunakan kelapa muda dan ambil bahagian putihnya)
Didihkan air di dalam periuk.
Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Tambah air pandan sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit doh, bulatkan kemudian leperkan. Isi dengan gula dan gentel bulat. Masukkan ke dalam air yg mendidih. Masak hingga bebola timbul. Angkat yg timbul dan golekkan ke atas kelapa parut. Sedia dihidang.
********Amaran: Kuih ini mengandungi gula cair yang panas....jadi pastikan kuih sejuk sebelum dimakan. Selalunya kuih ini dibuat dalam bentuk yang kecil agar boleh dimasukkan terus ke dalam mulut tanpa perlu digigit untuk mengecilkannya kerana gula yang cair itu akan meleleh keluar....heheheh....hati2.....jangan makan gelojoh2 sangat nanti boleh tercekik pulok....
No comments:
Post a Comment