Pages

Sunday, April 23, 2017

Ikan Masak Tempoyak


Menu mudah....tak perlu kupas bawang. Masakan kampung perak, pahang. Sedap dan menyelerakan bagi penggemar tempoyak. Anak2 saya pun dah pandai makan gulai ni.


Ikan masak tempoyak (gulai masam tempoyak)

Sekilo ikan (yg ni guna ikan barrachuda)
3 senduk tempoyak
3 biji cili merah + 15 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa

Boleh masukkan tomato, bendi, timun tua, kulit tembikai....ikut citarasa
kalau ada daun pepijat - sedap kalau letak
takpun letak la skit daun kesum
Air dan garam secukupnya

Tumbuk cili dan kunyit hidup hingga lumat....
Satukan semua bahan dalam periuk. Masak hingga mendidih dan ikannya masak......dah siap....tak payah kupas bawang pun...

No comments:

Post a Comment