ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Saturday, February 18, 2017
APAM NASI
Apam nasi tempahan untuk sambutan raya cina di kawsan perumahan anjuran persatuan penduduk dan rukun tetangga. Malam ni kerja penyediaan dibantu anak2. Alhamdulillah.
Kalau ikutkan penat sgt hari ni...... Balik kerja selepas jemput anak dari kelas tambahan disekolah terus balik sediakan makan tengahari sambil uli roti. Kemudian sambung buat chocolate tart pastu adun apam. Pukul 11 malam baru siap mengukus.
Esok pepagi hari yang bz gak....subuh nak bancuh teh tarik dan goreng karipap frozen utk sambutan tu....pastu cadangnya sebelum masak lauk tengahari nak menggosok baju kerja stok seminggu. Pastu ada rewang kat surau pulak untuk majlis meraikan mempelai...2 org ustaz tahfiz yang baru melangsungkan perkahwinan.
Malam majlis makan2nya...selepas maghrib.....esoknya teman krojer....dua tiga menjak ni penuh betul la jadual harian....bila nak ada waktu yang santai2kannnn..
Berbalik kepada cerita apam nasi ni, kejadiannya. Allhamdulillah. Satu loyang dah selamat kena ngap tadi. Anak2 memang suka apam nasi ni.....lama dah tak makan katanya.
Apam nasi
@ Zulfaza Loves Cooking
Bahan-bahannya.
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 1/2cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis @ paket yis
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
Blend nasi, gula dan air sehingga nasi hancur
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment