Pages

Wednesday, February 15, 2017

Nasi Goreng


Menu nasi goreng untuk permulaan minggu. Nasi goreng paling simple......nasi goreng cina....yang tak pedas...untuk sarapan dan bekal ke sekolah dan opis. Rencahnya ayan jer....seafood sume takde stok. Dah lama tak ke pasar. Nak bagi peghabih stok sedia ada yang ditambah pulak dengan stok hasil pancing hubby dan kawan-kawan public holiday minggu sudah.


Nasi Goreng Cina

2 pot nasi sejuk
1 bahagian dada ayam - hiris
1 biji bawang besar - cincang
5 ulas bawang putih - cincang
Kailan
Kobis bunga
Lobak merah
3 sb sos tiram
1 sk serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau. Masukkan dada ayam, tumis hingga ayam masak dan jusnya sejat. Masukkan lada sulah dan sos tiram. Kacau sebati. Masukkan lobak merah dan nasi. Gaul rata. Goreng seketika.

Masukkan sayuranlain dan perisakan dengan garam secukup rasa. Pindahkan ke dalam mangkuk hidangan setelah sayuran masak dan nasi kelihatan sedikit kering.

No comments:

Post a Comment