Pages

Monday, February 20, 2017

Ikan tumis cili padi



Hasil pancing dari laut ke kuali jua.... Alhamdulillah, selepas seharian memancing hubby dan rakan2 berjaya membawa balik ikan yang agak banyak. Memandangkan yang lain2 tak ambil dan hadiahkan pada hubby kesemuanya.


Lepas la stok lauk seminggu.....kebanyakannya ikan belukang, selain gelama, sembilang dan beberapa jenis lain.

Kalau sebelum ni dah dgoreng, dimasak kari, kali ni hasil laut segar ni saya masakkan tumis cili padi. Saya guna campuran ikan sembilang dan belukang.

Ikan tumis cili padi

3 ekor ikan (anggaran 800 gm) - gaul garam dan kunyit, goreng  dan toskan.

*1 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
*15 biji cili padi
*1 inci belacan kalau suka
Garam dan gula secukup rasa
4 sb air asam jawa pekat
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Tumbuk * lumat. Tumis * hingga pecah minyak. Masukkan air asam. Kacau rata dan biarkan merenih seketika. Masukkan garam gan gula secukup rasa. Kemudian masukkan ikan goreng dan gaul hingga keseluruhan ikan bersalut rata dengan sambal.

Hidang dengan nasi putih.




No comments:

Post a Comment