ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
Friday, February 27, 2015
Sup tulang
Penyaram a.k.a cucur jawa a.k.a topi mexico lembut
Penyaram a.k.a cucur jawa lembut walaupun pada keesokan harinya. Saya rasa resepi paling lembut hasilnya.... Saya perap dua jam saja sebab nak bekalkan anak sekolah petang.
Sumber resepi saya fb group resepi kita.
Kuih ni jadi bersarang2 di dalamnya.
Penyaram a.k.a cucur jawa lembut a.k.a topi mexico
Bhn2:
500 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
650 ml air ( 200 ml air panas dan 450 ml air sejuk biasa )
3/4 sk garam
500 gm gula apong + gula merah (saya guna 400 gm gula apong dan 100 gm gula merah)
Minyak masak secukupnya
Dlm bekas satukan tepung gandum dan tepung beras. Dalam bekas lain, bancuh gula dgn 200 ml air panas (boleh juga dimasak seketika utk mcairkan gula). Apabila gula cair, blh lah tambahkan air selebihnya. Tuang air tadi ke dalam adunan tepung dan kacau guna hand whisk hingga sebati, masukkan garam kacau lagi sebati. (Saya kisar dengan blender bagi mendapatkan adunan yg tidak berketul)
Perap semalaman. Panaskan 1 cwn minyak masak (guna api perlahan). Ambil sesenduk kecil dan tuang ditgh2 kuali. Biarkan ia masak dsri tepi hingga ke tgh barulah diterbalikkan, toskan minyak. Kuih ni memang digoreng satu persatu. Slmt mcuba.
Wednesday, February 25, 2015
Banjo (burger telur)
Roti burger pandan
Roti burger pandan ni buat untuk sarapan...... buatkan banjo jer. Kejadian roti ni memang cemerlang....ringan jer selepas dibakar....gebus giler...
Roti burger pandan
Bahan2nya
250 tepung roti/gandum
100 gm yogurt
60 gm air
25 g telur (1/2 biji)
20 gm gula (saya letak 30 gm)
3 gm garam
30 gm margerin
2.5 gm yis
1 sk baking powder
1 sk pandan paste
Kalau uli tangan, satukan semua bahan kecuali margerin. Uli sebati dan masukkan marjerin. Terus uli hingga doh tak lekat ditangan dan mangkuk serta licin dan elastik.
Saya guna BM. Masukkan bahan cecair diikuti dengan pepejal. Set ikut arahan BM.
Perap selama sejam dalam bekas dan tutup dengan tuala lembab.Bila dah cukup masa, tumbuk doh utk kuarkan anginnya dan bahagi dok ikut citarasa. Lepas tu bulat2kan, susun dalam loyang. Biarkan naik 2 X ganda. Sebelum tu panaskan oven 15 minit sebelum bakar. Suhu oven 180 - 200°C selama 20 minit atau hingga keperangan.
Lepat pisang tepung beras
20 biji pisang abu yg masak- dilenyek halus
1/2 cawan gula pasir @ ikut citarasa
5 sudu besar merah
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 biji kelapa parut
Cornflake susu (cornflake madu)
1/4 cwn gula perang/putih
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan madu
1 cwn kismis (jika suka)
1 cwn badam cincang panggang/gajus (jika suka)
Ceri merah dan ceri hijau diptng kecil (saya taburkan dengan manik hundred thousand jer)
Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan ceri hijau.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 8-10 minit.Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Monday, February 23, 2015
Sticky chicken wings
1/3 Cup (80ml) Fresh lemon juice
1/3 Cup (80ml) Soy sauce
1/3 Cup (80ml) Smooth apricot jam, melted
1/3 Cup (80ml) Nando’s PERi-PERi sauce
Arabian Al faham Chicken
Onion : 3 medium sized ( 3 biji bawang besar)
Ginger : 1 inch piece (1 inci halia)
Garlic : 8 cloves (8 ulas bawang putih )
Green Chillies : 4 nos (4 biji cili hijau)
Tomato : 4 nos (4 biji tomato)
Curd/yogurt : 1/2 liter ( 2 cawan curd/yogurt)
Lemon extract : 2 lemons (perahan 2 biji lemon)
Salt , Pepper : As needed (garam dan lada hitam secukup rasa)
Olive oil : 2 tsp (2 sk minyak zaitun)
Arabic Masala : 2 tsp (2 sk arabic masala)
1 cup fennel seeds (whole)
1 cup cinnamon sticks
1 cup coriander seeds (whole)
1/2 cup pepper corns (whole)
1/4 cup dried red chillies (whole)
1/2 cup turmeric powder
Hanith/haneth lamb/nasi arab hanith kambing
2 pcs bay leave
1 inch halia- diketuk sikit
1 biji bawang besar- belah 4
2 ulas bawng putih – diketuk sikit
1 btg cinnamom stick
5 kuntum bunga cengkih
1/2 tsp cumin powder
1/4 tsp cardamom powder
1/2 tsp black paper
1/2 tsp coriander powder
1 biji fresh tomato- buang kulit & di dadu besar
1 biji loomy( limau kering)- optional-tak letak pon tak per saja nak rasa masam, just gantikan ngan 1/2 biji jus lemon.
* Garam secukup rasa
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp coriander powder (serbuk ketumbar)
1tsp Arabic mixed spices
1-2 tbsp minyak masak
1/3 cawan air rebusan daging
1 tbsp tomato paste
1/2 tsp yellow food coloring
3 kuntum bunga cengkih*
A pinch of cardamom powder..kalu tak de letak 2 biji jer*
1 btg kulit kayu manis*
1 tsp cumin powder*
1/3 tsp Arabic mixed spices
3 tbsp minyak masak
1/2 tsp rose water
Air + air rebusan kambing secukupnya sbb ikut jenis beras kan.. (beras pusa: 1 cwn beras : 1 1/4 cawan air/cecair)
Sunday, February 22, 2015
Sardine puff cara mudah menggunakan roti paratha
Mee bandung
Bila kat kg macam2 rasa nak masak....siang dah makan nasi jadi memalam ni tular selera makan mee pulak la...