Pages

Saturday, September 28, 2013

Cream of mushroom n cream of broccoli soup

Banyak resepi2 sihat yang boleh kita hidangkan untuk keluarga tersayang. Nak buat pun tak susah sangat dan pastinya menyihatkan. Resepi sup brokoli ni saya share 2 pilihan resepi tapi kali ni saya gunakan resepi dari allrecipes.com.

Untuk sup cendawan, saya guna 3 jenis cendawan.....cendawan tiram putih, cendawan shitake dan enorki. Cendawan butang tak jumpa la kat supermarket yg saya singgah semalam.

Saya hidangkan sup ni dalam mangkuk roti. Resepi sama mcm yg dikongsi sebelum ni. Cuma kali ni saya buat saiz comel2 jer. Cukup utk sekali budak kecik makan....

Kebetulan hari ni ada tetamu datang....kawan satu maktab masa haji tahun lepas. Hidangkan roti dengan 3 pilihan....2 sup dan kuah durian.

Cream of mushrooms soup furom simplyrecipes.com

INGREDIENTS

1 pound regular white mushrooms, cleaned, quartered or sliced
1 Tbsp lemon juice
1 Tbsp unsalted butter
2 Tbsp minced shallots
1 Tbsp chopped fresh thyme or 1 teaspoon dried thyme
1/2 bay leaf1 teaspoon salt
1/2 teaspoon fresh ground pepper
2 cups heavy cream
1 1/2 cups chicken stock
1 teaspoon cornstarch dissolved in
1 Tbsp water
Minced parsley for garnish

METHOD

 1 In a food processor, coarsely chop mushrooms and lemon juice.

2 Melt butter in (4-5 quart) sauce pan and lightly sauté shallots on medium heat. Add mushrooms, thyme and bay leaf, sauté over moderate heat for 10-15 minutes, or until the liquid that is released from the mushrooms disappears.

3 Add salt, pepper, cream and chicken stock and bring to boil. Reduce heat and simmer for 20 minutes.

4 Add cornstarch and simmer for 10 minutes, stirring constantly. Correct seasoning and add more lemon juice to taste.Serve sprinkled with a little parsley.

Cream of broccoli soup cnp from allrecipes.com

Ingredients

2 tablespoons butter
1 onion, chopped
1 stalk celery, chopped
3 cups chicken broth
8 cups broccoli florets
3 tablespoons butter
3 tablespoons all-purpose flour
2 cups milk
ground black pepper to taste

Directions

Melt 2 tablespoons butter in medium sized stock pot, and saute onion and celery until tender. Add broccoli and broth, cover and simmer for 10 minutes.

Pour the soup into a blender, filling the pitcher no more than halfway full. Hold down the lid of the blender with a folded kitchen towel, and carefully start the blender, using a few quick pulses to get the soup moving before leaving it on to puree.

Puree in batches until smooth and pour into a clean pot. Alternately, you can use a stick blender and puree the soup right in the cooking pot.

In small saucepan, over medium-heat melt 3 tablespoons butter, stir in flour and add milk. Stir until thick and bubbly, and add to soup. Season with pepper and serve.

Sup brokoli berkrim ni resepinya dari bloggerjadian.blogspot.

Bahan-bahan:-

Brokoli
3-4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (bawang holland/kuning)
2 sudu besar tepung jagung
Susu full krim
Garam secukup rasa
1 sudu teh serbuk lada hitam (optional)
1/2 biji kentang (small size) – di potong dadu (optional)
Stok/kiub ayam – optional
Minyak untuk menumis

1 - potong dadu bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak (aku prefer guna marjerin, sebab nnti bau lagi wangi). Tumiskan bawang sampai naik bau dan bawang dah agak layu. layu ye, bukan hangus tau.

2 – masukkan kentang yg dah di potong dadu & brokoli (make sure potong lah dulu, takkan nak masuk seketul gedabak tu). kacau sekejap, masukkan air (agak² lah banyak mana), renehkan kejap. Agak-agak dah nak empuk tu, mati kan api, biarkan sampai suam-suam kuku.

3 – Masukkan bahan dalam periuk tadi dalam blender, blend kan skalik semua tu. me prefer not so halus. ada chunky² baru lah terasa sedap nya.

4 – masuk kan balik bahan yang dah di blend tadi dalam periuk, panas kan balik, masuk kan susu krim tadi. adjust ikut kepekatan korang nak – kacau.

5. Bancuh tepung jagung dengan air biasa, masukkan air bancuhan tu ke dalam periuk. kalau nak lagi pekat, masukkan tepung jagung extra. masukkan juga bahan optional tadi (serbuk lada hitam – nk bg rasa pedas sikit & kiub ayam – nk bg perasa), kacau sampai sebati. masuk kan garam. kacau sampai mendidih, tutup api. siap. ngap ngap. 

Sup brokoli berkrim

Sup cendawan berkrim
Yang kuning tu kuah durian....

Resepinya simple jer

Durian (dengan biji2nya)
Air
Gula kabung
Sedikit garam

Masak jer semua tu sampai pekat.
Kali ni saya tak letak santan pun....nak kurangkan lemak la konon....tapi tetap sedap tau....habis seperiuk....

Ambuyat

Anak sulung dah lama menyebut nak makan ambuyat selepas menonton satu rancangan di tv. Mana pula nak cari.....mula ingat nal minta tolong member yang duk kat sabah tolong poskan. Sekali gitu ada jemputan bagi ceramah kat mukah sarawak, dapat la pegi pasar cari tepung sagu untuk buat ambuyat ni....

Satu yang saya belajar kalau di mukah dan mungkin juga tempat2 lain di sarawak pantang kalau asyik menyebut2 perkataan ambuyat atau panggilan tempatannya saya lupa....

Anak2 suka makan ambuyat ni tapi ayahnya tak teringin mencuba pun. Saya sendiri ini kali kedua menikmatinya. 

Saya tak buat sayur pucuk paku tu.....masa kat mukah aritu banyak pucuk midin (pucuk paku) jual kat pasartapi sebab beg dah takde ruang jadinya terpaksa lupaksn niat nak bawa balik.....nasib baik dah dapat maksn kat sana.

Ambuyat (Masakan Suku Kaum Bisaya/Brunei)
Hidangan untuk 5 arang

Saya cnp dari nutriweb.org

Bahan A

1 kg (6 cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air

Bahan B

600 g ikan putih/tongkol/tenggiri/kurau/senangin
*40 g (5 ulas) bawang merah
*10 g (2 ulas) bawang putih
*10 g (2 sm) kunyit hidup                 
*10 g (2 sm) halia
*3 g (5 biji) cili padi (saya tambah 2 biji cili merah)
30 g (2 batang) serai, diketuk
5 g (5 keping) asam keping (saya kurangkan)
9 g (1 sudu teh) garam
625 ml (2 cawan) air

Saya tambah terung asam.

Bahan C

500 g (60 pokok) pucuk paku (pucuk midin) dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah10 g (2 ulas) bawang putih             ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan

Cara memasak

Bahan A

Cara membuat ambuyat:

Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.
Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.
Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (seperti gam. Ini menandakan sagu itu telah masak).

Bahan B

Tumbuk kasar *. Ikan dibersih dan dipotong 5 keping. Masak di dalam periuk bersama-sama dengan bahan-bahan lain. Rebus sehingga masak.

Bahan C

Panaskan minyak di kuali dan tumis semua bahan yang ditumis sehingga naik bau.

Masukkan sayur pucuk paku dan garam. Tambah 1/2 cawan air. 

Masak hingga empuk. 

Hiaskan dengan cili merah.

Nota:Ambuyat dimakan menggunakan candas (atau kayu penyepit) dan dicelup dengan kuah ikan dan terus dimakan bersama-sama dengan sayur pucuk paku.

Sagu adalah makan ruji untuk kaum Bisaya. Resipi ini adalah makanan seimbang, kaya dengan karbohidrat kompleks dan serat serta rendah lemak dan garam.

Bagi Semenanjung Malaysia yang susah untuk mendapatkan sagu rumbia, boleh diganti dengan biji sagu atau sagu ubi yang mana perlu dimasak di atas api sehingga sagu kelihatan jernih. Makanan ini baik dimakan sewaktu masih panas.

Tepung sagu dan ambuyat yang dah sedia untuk dimakan

Ni gulai asam ikan tenggiri

Sambal tempoyak utk dimakan dengan pucuk gajus 
dan terung goreng.

Terung asam yang dah nak kecut....hehehe...mahal tau. Sekilo RM6......naik kapal terbang dua kali....

Friday, September 27, 2013

Donut bavarian

Lamanya dok perap resepi yang diambil dari Spice journey nih...tak tercuba2.

Bahan-bahan untuk donut
* 2 cawan tepung roti
* 2 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu besar susu tepung
* 1 sudu besar gula
* 2 sudu besar butter
* 1 sudu besar shortening
* 1/2 sudu kecil garam
* 1 biji telur
* 6 grm yis
* 100ml air suam

Cara-caranya

1- Campurkan semua bahan dalam 1 mangkuk dan gaul sebati. 
2- Masukkan air secara sedikit demi sedikit dan uli adunan menjadi doh lembut.
3- Tutup mangkuk adunan dengan tuala kering dan biarkan seketika hingga adunan naik sekali ganda.
4- Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan sedikit dan buat adunan bulat kecil lebih kurang 50grm setiap 1.
5- Biarkan seketika. Ambil sebiji adunan dan leperkan ditapak tangan.masukkan 1 sudu kecil filling custard dan tutup adunan menjadi sebiji bola kecil.Kemudian bebola tadi boleh la ditekan agar menjadi sedikit leper.
6- Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng donut hingga garing.Angkat dan toskan minyaknya. Atur donut kedalam pinggan dan boleh la ditaburkan dengan gula icing. Siap untuk dihidangkan.

Untuk Filling

* 2 biji kuning telur
*1 sudu besar tepung castard
* 1 sudu besar tepung jagung
*1 sudu besar tepung gandum
*3 sudu besar gula caster
* 1 cawan susu cair ( saya tambah 1/4 cawan sebab macam kental sangat)
* 1 sudu besar butter 


Cara memasak.
1- Campurkan semua bahan gandum dan gula bersama susu.Kacau hingga semua bahan larut.
2- Pukul telur bersama garam dan masukkan dalam bancuhan tepung dan susu tadi.kacau sebati dan tapis bahan kedalam periuk non-stick.
3-Masak bahan filling mengunakan cara double boiler.Kacau tampa berhenti hingga bahan custard menjadi pekat berkilat dan masak.
4- Angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Sedap you....jom cuba...
Tabur gula ising...

inti kastard.....manis2 buah...

Perap doh hingga kembang.....

Leperkan doh dan letak inti....

Tutup inti betul2 supaya donut tak pecah bila digoreng.........

Monday, September 23, 2013

Teh C Peng



 Tengah2 hari macam ni dapat minum minuman sejuk memang melegakan...

Jom kita bancuh teh ais special ni...resepi dari orang Mukah...
...

Kiub ais secukupnya
Air gula apong
Susu cair
Air teh pekat

-------
Tuangkan air gula apong secukupnya (ikut manis teak sendiri)
Masukkan kiub ais.
Tuangkkan susu cair perlahan2 supaya tak bercampur.
Akhir sekali tuangkan air teh pekat perlahan2.

Bila nak minum baru kacau sebati.....

Saturday, September 21, 2013

Simple cheesecake

Resepi ni di cnp dari My resepi. Terpikat sebab macam senang sangat nak buat ciskek ni....masuk jer sume bahan dalam blender dan blend sampai creamy. 

Bahan-bahan ( loyang bulat 18 cm )

250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula (gula ni kalu nak keknya manis sikit boleh tambah jadi 120 gm)

Saya tambah 1 sk parutan kulit lemon

Dan dasarnya saya kisar biskut digestive, gaul dengan mentega secukupnya dan tekan di dasar loyang sebelum tuang bancuhan. (Kalau nak boleh juga tambah gula skit)

Cara-cara

Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream

Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit

Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.

Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

Tengah bakar....saya ni selalu sgt salah pilih ukuran loyang Disebabkan malas nak guna oven besar. Oven comel ni loyang besar tak lepas masuk pulak......nasib baik kek ni bukan jenis naik menggunung. Kalu tak confirm melimpah dari loyang tu...

Tuan punya resepi suruh tutup dengan foil lepas 30 minit tapi malas la nak tutup jadi warnanya agak keperangan skit...
Tapi takpe janji sedap....sejuk nanti kita touch up skit kasi lebih mengancam....dan menggemukkan...
Tak sabar betul nak tunggu sejuk untuk potong dan rasa kek ni......nak ajer ditiup2 bagi cepat sejuknya....

Bestnya strawberry tu kan.....Kombinasi yg sangat baik....strawberry + coklat + cheese.....sooooo yummy.

Rasa dia sedap....tak manis sangat....just nice utk org yg tak gemar manis2....next time boleh tambah blueberry plak.

Friday, September 13, 2013

Orange Olive Oil Egg-less Cake | Eggless Cake Recipes

Ni satu lagi pilihan kek tanpa telur. Rasa sedap...tak manis sangat dan lembab2 macam apam. Saya suka, saya suka...


Ingredients:
Makes on 9" cake; Serves 8

All purpose flour/Maida - 1 cup (Takde maida2nya)
Whole Wheat flour - 1/2 cup - saya guna 1 1/2 cup tepung gandum
Corn Starch - 2 tbsp
Salt - 1/8 tsp
Baking Soda - 1 tsp
Baking powder - 1/2 tsp
Orange juice - 1/2 cup - preferably freshly squeezed
Thick greek yogurt - 1 cup (room temperature)
Olive oil - 1/2 cup
Sugar - 1/2 cup + 1/4 cup
Orange zest - 1 tbsp - I used lime zest, hence the green hue
Pure Vanilla Extract - 1 tsp

Method:
Preheat oven to 350 F.
Mix 1/4 cup of sugar with the orange zest and set aside. Grease and flour a 9" deep pan. Mix the flours, salt, baking powder, baking soda with a whisk or fork until it is well mixed. Whisk the yogurt and sugar together until the sugar melts.
Add the olive oil, vanilla and the sugar with zest and mix well. Now add the dry ingredients alternating with flour mixture and juice. Do not overmix. Pour in the greased bowl and bake for 30-40 minutes. Serve as a simple snack with a cup of tea.
Notes:
1. You could use all all-purpose flour for a lighter cake.
2. I did not frost the cake. You could use a whipped cream frosting with sugar and perfumed with orange zest.
3. Alternatively you could soak up the cake in sweetened orange juice before serving.
4. I have substituted 1/2 cup of Splenda for 1/2 cup of sugar to make a low-calorie version.

Ikan masak 3 rasa

Resepi dari ummizahidi.

Bahan A:-

1 ekor ikan senangin (selalunya org guna siakap)
1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
Serbuk kunyit
Garam

3 ulas bawang merah dihiris
1/3 biji capsicum merah
1/3 biji capsicum hijau
1 biji tomato - didadu kasar
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 cm halia (dihiris halus)

Minyak yang banyak untuk menggoreng ikan

Bahan B:- (untuk sos)
1 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula pasir

Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)

1 pokok daun ketumbar
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dipotong 4)

Cara-Cara:-

Lumur ikan sedikit garam dan serbuk kunyit dan salut dengan tepung jagung.
Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan. Toskan.

Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. (*akak tambah air).
Kacau rata dan biar mendidih sikit.Masukkan bahan hiasan dan tutup api.Curahkan ke atas ikan tadi.

Thursday, September 12, 2013

The Easiest Chocolate Cake Recipe in the World (Chocolate Vegan Cake) - eggless

Kepada yang sedang berpantang ....tak boleh makan telur tapi teringin nak makan kek, ini pilihan resepi terbaik. Saya ni bukan la pantang makan telur pun tapi sajer suka cuba2 resepi kek tanpa telur. 

Kek ni sangat lembab dan lembut. Satu bancuhan tu sikit jer dapatnya sbb tepung pakai secawan setengah jer...

Cnp from pixelated crumb
Adapted from Moosewood Restaurant Book of Desserts

Ingredients

7 1/2 ounces (1 1/2 cups) unbleached white flour
1 ounce (1/3 cup) unsweetened cocoa powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
7 ounces (1 cup) sugar
1/2 cup vegetable oil
1 cup cold water or coffee
2 teaspoons pure vanilla extract
2 tablespoons cider vinegar

Instructions

Preheat the oven to 375º. Grease a 9-inch round pan or 8-inch square pan. If you're planning on removing the cake from the pan, line with parchment paper and grease very well.Sift together the flour, cocoa, soda, salt, and sugar directly in a medium bowl.

In a 2 cup measuring cup or small bowl, measure and mix together the oil, cold water or coffee, and vanilla.Pour the liquid ingredients into the dry ingredients and mix with a fork or a small whisk. When the batter is smooth, add the vinegar and stir quickly.

There will be pale swirls in the batter as the baking soda and vinegar react. Stir just until the vinegar is evenly distributed throughout the batter and put it in the oven right away. Bake for 25 to 30 minutes and set aside to cool.

Roti goreng isi pisang dan keju

Sedapnya roti isi pisang dan cheese nih...anak2 saya suka. Terima kasih kepada yang berkongsi resepi ni daripada sumber asal Rahel olahan Melly.

Roti goreng isi pisang dan keju

Bahan Bahan:
10 biji pisang raja di belah dua - saya guna pisang berangan ( kalau taknak belah pun tak pe)
2 sdm butter
10 keping roti sebarang jenama
Parutan cheedar cheese secukupnya - saya campur mozarela skit
1 biji telur dipukul sedikit
Bread crumb secukupnya
Minyak untuk  menggoreng
Cara Membuat :
1.Panaskan butter dalam non stick pan  lalu masukkan pisang nya dan goreng hingga kecoklatan.
2. Leperkan rotinya hingga tipis  dengan roller lalu letakkan pisang di salah satu sisi  nya taburi dengan keju parut secukup nya lalu gulung sambil di tekan biar rapi, ekatkan ujung nya dengan telur.
3. Lapisi dengan telur lalu golekkan ke bread crumb. lakukan sampai habis.
4. Panaskan  minyak dan goreng dengan api sedang sampai kecoklatan lalu angkat dan toskan. Enak di makan hangat hangat.

Wednesday, September 11, 2013

French baquettes aka roti perancis

resepi asal saya amik kat mamakitchen-makcikmanggis. Saya memang suka makan roti ni cicah sup cendawan atau sup kambing atau apa2 sup la....tomyam pun ok jer...
 
Bahan-bahannya:
 
A
 
90 gm tepung gandum biasa.
360gm tepung roti.
1 1/2 tsp garam.
1 tsp gula.
3 tsp yis segera.
 
B
 
250-260 ml air.
 
C
 
10 gm lemak sayuran.
 
Cara-caranya:
 
Adun (A) hingga sebati
Campur (B) dan uli hingga jadi doh.
Tambah (C) dan uli hingga doh jadi kenyal.
Biarkan Doh selama 45 minit.
Kemudian bahagikan doh kepada 3 bahagian.
Bulat-bulatkan.
Biarkan selama  10 minit.
Gelek dengan penggelek dan gulung memanjang.(30 cm)
Biarkan doh naik selama 30 minit.
Sapukan dengan air (spray) dan toreh dengan pisau tajam pada permukaan roti sebanyak 3-4 jalur.
Bakar pada suhu 220 darjah celcius selama 25 minit atau sehingga warnanya perang.

Cinnamon Sugar Pull Apart Bread

Resepi kali ni hasil perkongsian kak nor secubit garam. Resepi asal dan cara2nya rujuk kat joythebaker. Harum roti ni. Memang kegemaran saya cinnamon roll atau apple pie atau kek2 yang ada rasa cinnamon atau kulit kayi manis ni...

Namanya membelit lidah nak menyebutnya tapi rasanya ummmmm....yummyyyy.

CINNAMON SUGAR PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor


For the Dough (in BM)

2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract
Saya tambah kismis

For the Filling
1 cup gula kasar 
~
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) 

1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)

4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi perang

Cara:

Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cawan tepung, sugar, yis dan garam. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam saucepan kecil, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga adunan menjadi suam2 kuku.

Tuangkan adunan susu dan mentega tadi ke dalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Tambah 3/4 cawan tepung, dan uli sehingga sebati. Adunannya agak melekat2 (sticky). Masukkan dough ke dalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 


Canai doh. Sapukan mentega cair. Taburkan cinnamon sugar dan kismis secukupnya. Potong 4 segi dan susun berlapis2. Masukkan ke dalam loyang dalam keadaan menegak. Macam roti pound yang dibaringkan tuh.
Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan.


Petikan dari joy the baker...

"Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea."
Bila dah naik seganda macam nih dah boleh masuk dalam oven. Tapi saya tersilap guna loaf pan. Saiznya agak kecil sehinggakan rotinya melimpah ruah terkena siling oven comel saya. Sebenarnya malas nak guna saiz besar sebab malas nak bakar dalam oven besar. Sudahnya padan ler dengan muka mokcik...doa panjang2 agar elok aje kejadiaannya nanti....
 
Nasib baik la elok jadinya walaupun melimpah ruah dari loyang comel tu....dan yang bestnya, anak2 suka pula walau pun ada rasa kulit kayu manis tu....tak sempat tunggu sejuk dah tinggal separuh jer...alhamdulillah..
 

Tuesday, September 10, 2013

Sup kambing

Hari ni hubby minta masakkan sup kambing. Kambing tu baki tulang temulang kambing golek majlis raya taman nih ahad lepas. 

So google la resepi sup kambing yang mudah dan sedap dan jumpa la resepi By J. Anu @ my kuali.com ni. Macam lebih senang berbanding resepi sup berempah yang hubby masak aritu dan macam ada lain skit la resepi ni berbanding yang dicuba dulu tu.

Rasanya sedap, cicah roti pun best tapi  kalau guna kambing fresh tak tau la rasanya camma, mesti beza skit berbanding kambing yang dah dipanggang dan dimarinate dengan  rempah bbq nih.

Ingredients

750g of mutton ribs
2 large onions, chopped
3 cloves garlic, crushed
2 green chilies, sliced
1 heaped teaspoon grated lengkuas or fresh ginger
2 teaspoons black peppercorns
3 teaspoons coriander seeds
9 cups of water
1 tablespoon of oil
4 Black cardamoms, lightly crushed (saya guna green)
5cm stick of cinnamon
2-3 cloves
2.5cm fresh ginger, grated
3 tablespoon mild curry powder or paste - saya guna rempah kari daging adabi
2 heaped tablespoon white poppy seeds (kaskas)
half cup coconut milk - saya guna santan sawit
salt
pepper
dry fried onions
spring onion, chopped
fresh coriander leaves

Method

Chop mutton bones and put into large saucepan with onion, garlic, chili, lengkuas or ginger, peppercorns and coriander. Cover with water and bring to a boil. Turn heat down and allow to simmer for 3 hours.

Skim off froth as it rises.Strain stock, reserving liquid and meat.when cool, scrape meat from bones and flake into smaller pieces.Heat oil in saucepan and fry cardamom, cinnamon, cloves and ginger for one minute, then add curry paste or powder and fry for 4 minutes.

Pour in lightly ground poppy seeds, coconut milk and add reserved stock. Stir well and season with salt and pepper.Add meat and bring to boil for 20 minutes. Garnish with fried onions, spring onion and coriander leaves.

Khasiat Kulit Kayu Manis

Saya cnp benda nih dari status kat wall fb member...

saya suka letak kulit kayu  manis ni dalam kek karot atau kek apple....kalau buat cinnamon roll pun sedapnya....dulu2 pernah amalkan air madu suam dicampur serbuk kulit kayu manis nih...

Monday, September 9, 2013

Garlic rolls (eggless) - Roti bawang putih gulung tanpa telur

Resepi ni saya cilok dari My singapore kitchen. Suka nengok kejadian roti ni macam bunga ros tu....kebetulan sup ayam berkrim semalam masih berbaki cuma rotinya jer habis kena ngap. 

Nak makan gitu jer sup tu tak kick pulak jadi uli le jugak tepung untuk buat roti bawang putih yang lazat ini....

nanti bebila teman ada kelapangan teman terjemahkan ler resepi ni yer....buat masa ni kengawan kalu tak paham bukak ler kamus dewan atau google translate tuh...

Saya masa buat tu dah silap potong.... satu roll tu patut kerat 4 tapi dah terkerat 3 jadi supaya tak panjang sangat kerat lagi jadi 6...so total ada ler 12 gulung... 

pastu nak membunganya dikenselkan sebab dah tak lawa kejadiaannya....sudahnya masukkan ajer dalam loyang 4 segi tu...

Pepehal pun kejadiaannya tetap sedap..

Ingredients: (makes 8 rolls)

Plain Flour- 3 cups
Warm Water- 1 cup
*Yeast- 1tbps
#Salt - 1tsp
Sugar- 2 tbps
Extra Virgin Olive Oil- 2-3 tbps

Method:

Mix everything together except oil with warm water and knead  until you get a smooth dough.
Add oil and knead until the dough springs back when you press with your finger.

Apply oil and allow to rise for 40-45 minutes. By this time it will be double its initial size.
Make the garic spread.
Used for making garlic buns, rolls and even can be spreaded on breads before toasting it.

Garlic butter

Ingredients:
Salted Butter- 100 grams
Garlic- 5 cloves grated
Coriander leaves -4 tbps (chopped)

Method:
Bring butter to room temperature.Mix everything together. Can be stored in the chill tray for upto one week.
Knock down the air in the dough and divide the dough into two equal portions.Grease a baking pan or loaf tin with butter.Roll the dough using a rolling pin.
Apply flour to prevent sticking.The rolled out dough must be at least half inch thick.Try to make it more like a rectangle.

Apply one tablespoon of the garlic spread on it.Roll it and cut it into two equal parts and further cut the two parts into two, so that you get 4 equal rolls.
Now place the rolls with the cut side up in the greased pan.Repeat the same procedure for the remaining dough.

Apply the balance garlic spread on top and apply milk or egg wash which ever you prefer.Sprinkle sesame seeds (optional) Allow to proof for another 20 minutes.In the mean time preheat the oven to 180 degree C.

Bake for 20-25 minutes until the house is filled with the aroma of roasted garlic and bread..Take a bite into this lovely soft and flavourful rolls. You will surely fall in love with it.

* The quantity of water depends on the brand of flour used. I sometimes use less than a cup, sometimes more than a cup for the same 3 cups of flour.