Pages

Thursday, September 6, 2012

Ikan Pekasam Goreng


Ni menu pembuka selera...walaupun saya kurang menggemarinya tapi atas permintaan en hubby yang diperkenalkan dengan menu ni selepas berkahwin saya gorengkan juga...Ikan pekasam ni ada dua versi...dulu ibu tiriku selalu buat sendiri menggunakan ikan lampam, sepat atau pun ikan talapia...siang dan basuh bersih2 ikan tu pastu gaul dengan garam kasar. susun berselang seli dengan nasi atau beras goreng (ramai yang suka beras goreng) dan asam keping/asam gelugur. Perap la dua tiga hari sebelum ble mula makan..

Kalau pekasam baru, bila digoreng dia tak hancur, tapi kalau dah agak lama, tulangnya pun ble reput...Jangan lupa tambahkan sekali bawang dan cili api sebagai penyedap rasa bila menggorengnya. ****satu lagi peringatan JANGAN di basuh ikan tu, goreng dengan nasi2nya sekali...

Kat mana nak beli?...yang ni saya beli dari Pekan Rabu, Kedah. Kat belah-belah Perak pun banyak....terutama kat kampung ku, Changkat Tin dan kawasan yang sama waktu dengannya..

No comments:

Post a Comment