Pages

Thursday, September 6, 2012

Bingka Jagung

Kidnap daripada blog sinar kehidupanku...adjust skit2 jumlah gulanya tu...

 Baru kuar oven..

 Dah sejuk baru potong..


Bahan-bahan
* 250 gm tepung gandum
* 230 gm gula pasir (saya guna 195 g saje)
* 400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak/tin)
* 200 ml air
(saya guna 600ml susu segar)
* 4 biji telur
* 1 tin cream style corn
* 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan) (saya tak letak pun...)
* 1/2 camca teh garam
* 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
* 1 camca teh esen vanilla
* saya tambah bijan

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
  2. Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi, tabur bijan dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
  3. Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih

Ni ada satu lagi resepi yang boleh dicuba...yang ni belum saya test lagi...kalau dah nanti ble la saya upload gambarnya.

Bahan-Bahan (loyang 10x10 inci)
  • 1 cawan jagung- whole kernel corn*(* di kisar bersama)
  • 1/2 cawan air*
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 1 1/4 cwn gula
  • 2 sudu besar butter/minyak sapi
  • 4 biji telur
  • secubit garam
  • 4 sudu besar perisa minuman jagung(yg boleh bancuh buat air tuuuu)
  • sedikit bijan
  • 2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter
Cara-Cara.

  1. Kisar jagung bersama 1/2 cawan air. Ketepikan dulu.
  2. Dalam mangkuk besar satukan semua bahan kecuali minyak dan bijan.
  3. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sebati.
  4. Sementara itu panaskan oven 180c.
  5. Sapukan minyak/butter di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
  6. Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
  7. Bakar selama 60 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
  8. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment