Pages

Wednesday, September 5, 2012

Kuih Ketayap/Kuih Gulung

Resepi dari MYR, diubahsuai oleh zulfaza...buat untuk buka posa...semangat nak makan, masa sahur dah siapkan inti...balik tinggal buat kulit jer....satu bancuhan dapat la 12 ketul saiz sederhana...

Bahan-bahan ( 3-5 orang )

  • utk kulit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan (tak guna pun)            
  • 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk) - saya guna air biasa jer..            
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Beberapa titik pewarna hijau (saya guna pandan paste)
  •             
  • utk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (saya guna gula putih)
  • 2 sb pewarna sirap ros (saya tambah)
  • 3 sb lempuk durian (saya tambah)          
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.

No comments:

Post a Comment