Pages

Sunday, September 1, 2019

Kek margerin


Cuti2 ni.....teringin nak makan kek klasik....biasa dulu2 mana nak cari mentega tulin...dengar pun tak pernah.

Yang ada kat kampung margerin timbang...entah jenama apa pun tak ingat....kek, biskut semua pakai margerin. Sedap sampai serdak yg terakhir.

Betul gaya adunnya sedap....gebus...moist semua cukup. Jom la coti2 ni buat kek ni...


Kek msrgerin marble @ ZLC

Bahan-bahan

250 gm margerin
7 biji telur gred C
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
3 sudu kecil baking powder
1 1/2 cwn gula halus
1/2 cawan segar/cair
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
Pewarna pilihan

Cara-cara

Pukul mentega dan gula smpai kembang
Masukan telur satu persatu..pukul lagi ssmpai kembang.

Masukan *esen vanilla, susu cair, gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit
Bahagikan 4 bahagian..campurkan satu bahagian dengan pewarna pilihan dan gaul rata.

Griskan loyang dan tabur sikit tepung.. Masukan 1 sudu besar adunan  ke tengah2 loyang.  Tuang adunan lain secaran berselang seli. Ulangi proses hingga adunan habis.

Bakar lebih kurang 50 - 60 min menggunakan suhu 170 Degree atau ikut oven masing2…


1 comment:

  1. As I website owner I believe the content material here is very superb, thanks for your efforts. A huge collection of all the Celebrity net worth of the world. How much is celebrity worth? Compare yourself to your favorite celebrity.

    ReplyDelete