Pages

Sunday, March 17, 2019

Padprik Seafood

Hari ni ummi masak awal untuk lunch....pagi tadi ayah dah buatkan lempeng untuk anak2 sebelum pegi kelas memanah.....

Pegi kedai jap beli udang dan sotong, sayur sikit...buat la paprik seafood ni.....memasing tak sabar2 nak makan.....tapi nasi pulak baru nak tanak.....sabar ye anak2.....20 minit lagi kita  makan.....


Resepi kat bawah

Padprik seafood

400gm udang - bersihkan
400gm sotong - potong dan bersihkan
6 helai daun limau purut - hiris
3 batang serai - ketuk
3 inci halia - hiris
4 biji bawang besar - hiris
6 ulas bawang putih - hiris

5 sb cili kering kisar
5 sb sos cili
5 sb sos tiram
1 sb sos ikan thai
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis



Sayuran pilihan - potong ikut suka
Cili padi

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau. Masukkan cili, tumis hingga pecah minyak.

Masukkan sos2. Tumis sebati. Masukkan udang dan sotong, serta sayuran seperti kacang panjang, lobak merah dan kobis, serta daun limau purut. Tumis hingga sotong dan udang masak. Masukkan hirisan cili padi jika suka. Perisakan dengan garam secukup rasa. Kacau dan tutup api. Sedia dihidangkan dengan nasi panas.



**masak udang dan sotong jangan terlalu lama sbbnanti sotong dan udang jadi keras dan kurang sedap.

#padprik
#padprikseafood


No comments:

Post a Comment