ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Saturday, December 8, 2018
Ayam masak merah
Ayam masak merah sesekali layan memang best....kali ni makan dengan nasi tomato...versi simple jer kali ni....
AYAM MASAK MERAH
Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
1/4 cawan sos tomato
1/4 cawan sos cili
3 keping asam gelugur
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Bahan B
15 tangkai cili kering Kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik
4 biji tomato ~ kisar
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
8 kuntum bunga cengkih
Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos2 dan kacau sebati.
Masukkan ayam, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.
Nice post, keep it up. Hope you are well.
ReplyDeletemercury vapor analyzer
cold vapor atomic fluorescence spectroscopy
atmospheric mercury