Pages

Tuesday, September 18, 2018

Kaya Buah Markisa (Passion Fruit Curd)


Bagi peminat buah markisa macam saya, ni sesuatu yang sangat sedap.... Kebiasaan kat Malaysia ni kita buat kaya menggunakan santan kelapa....tapi sebenarnya ada banyak variasi...antaranya kaya buah markisa ni. Warna kuning asli dan tanpa perisa tiruan....sedap juga dimakan dengan lain2 seperti pancake, roti...

Tq sis Lina Thomas yang share resepi ni....yang best sangat resepi ni guna whole egg...bukan egg yolk jer macam kebanyakan resepi lain yang saya google.


Kaya Buah Markisa (Passion Fruit Curd)

Bahannya:

200gm gula
5 biji buah markisa yg masak (ripe passion fruit)
120gm salted butter
6 biji telur grade A

Caranya:

Letakkan 4 biji isi buah markisa ke dalam blender dan blend sampai halus, tapiskan jus ke dalam mangkuk. ketepikan

Pakai mixer tangan putar low speed telur, dan gula bersama-sama sehingga sebati. Ketepikan

Dalam periuk, api pelahan, cairkan butter dan masukkan campuran gula-telur dan jus buah markisa, guna wisk  kacau sampai pekat.

Tutup api, masukkan lebihan sebiji lagi isi buah markisa kacau sehingga sebati. Biarkan sejuk sedikit, tuangkan ke dalam balang kaca. Simpan di dalam peti sejuk, tahan 2 minggu.

Topping:

2 biji buah mangga masak ranum/harum manis, potong kiub

Cara hidangan:

Sapu passion fruit curd ke atas permukaan kek, letakkan mangga di atasnya dan renjis renjis curd di atas mangga. Masukkan ke dalam peti ais 30 minit, siap sedia di hidang.


No comments:

Post a Comment