Pages

Monday, April 30, 2018

Nasi goreng belacan


Nasi goreng velachan......lebih sambal velachan jangan buang...simpan dalam peti es pastu ada nasi sejuk gaul jer sekali buat nasi goreng. Karot lebih wat kek semalam.......bawang blend lebih goreng mee aritu.....maka disatukan dalam kuali jadilah nasi oyeng velachan....



Nasi goreng belacan @ ZLC

1 mangkuk nasi sejuk
1 batang lobak merah - potong kiub (sayur boleh dipelbagaikan)
3 sb sambal belacan (tumbuk cili masak/padi, belacan, garam dan gula hingga lumat - perahkan sedikit limau- gaul rata)
6 ulas bawang merah - tumbuk halus
4 ulas bawang putih - timbuk halus
1/4 cawan ikan bilis  - goreng garing
1 sb kicap pekat (optional)
2 biji telur - goreng hancur (optional)


Gunakan minyak gorengan bilis. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga terbit bau. Masukkan sambal belacan. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan kicap dan gaul rata. Masukkan nasi dan lobak merah. Gaul sebati dan gorengkan seketika. Masukkan sayuran dan.gaul rata. Gorengkan hingga sayur layu. Tutup api dan taburkan bilis dan telur. Gaul rata. Hidangkan.



No comments:

Post a Comment