Pages

Thursday, November 16, 2017

Biskut Dahlia


Siap juga semalam tempahan member opis. Tengah ada mood nak mengukis jadi balik opis semalam terus buatkan dua jenis kukis yang ditempah. Dia tak suka ceri jadi saya letakkan choc cip sebab kalau tak letak apa2 hiasan macam tak comel pulak kukis ni. Biskut ni nak panggil dahlia atau semperit boleh jer sebab adunan sama.


Biskut samperit/dahlia traditional
@ http://zulfadreamland.blogspot.my

1 mangkuk tepung gandum
2 mangkuk tepung jagung 
1 mangkuk gula ising 
1 sb tepung kastard 
1 mangkuk mentega 
2 biji kuning telur

-------------------
Gaul semua tepung dan gula macam nak buat bread crumb.....sehingga semuanya betul-betul sebati.
Masukkan mentega dan gaul sebati.
Masukkan kuning telur dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. (Kalau adunan agak keras tambah mentega secukupnya)

Guna nozel pecah 12 atau ikut citarasa. Boleh juga pilih nozel nipis panjang macam tart gulung tu.

Tekan doh di atas loyang menggunakan acuan. Hias dengan hirisan ceri. Bakar selama 25 minit suhu 170 celcius bergantung juga kepada saiz dan ketebalan.

Ni resepi orang dulu2...saya guna sukatan mangkuk air basuh tangan


No comments:

Post a Comment