Pages

Wednesday, November 15, 2017

BISKUT ARAB


Menyempurnakan permintaan luar musim. Berbulan dah menempah tapi baru la dapatnya....kikiki. Sabo jer la. Bila time tak berapa nak rajin mengukis...gini la jadinya.

Kali ni saya guna resepi Chef Hanieliza dengan sedikit olahan. Buat warna asli jer...takde colorful. Moga menepati citarasa mereka berdua.


BISKUT ARAB / CRYSTAL BALL

Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum
250 gm gula halus
50 gm serbuk badam
250 gm minyak sapi

pewarna..merah ..kuning dan hijau (optional)


Cara :

1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak dan warnakan dengan warna yang berlainan setiap satu bahagian. (optional)
3. Cubit sedikit adunan dari setiap warna, cantumkan dan bulatkan.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit.
5. Bila telah sejuk, golekkan biskut ke dalam gula halus dan masukkan semula ke dalam paper cup.
6. Simpan dalam balang kedap udara.

No comments:

Post a Comment