ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Pages
▼
Friday, April 14, 2017
SAMBAL HITAM PAHANG
Menyambal hitam pulak hari ni. Dah lama sangat tak buat. Kebetulan ada stok belimbing buluh dan bahan-bahan lain pun ada. Saya masak tak kering sangat sebab suka yang macam ni, lembab2 skit. Makan dengan nasi panas sedap. Nak dekat-dekat puasa nanti saya ingat nak buat biz sambal hitam ni kalau ada stok belimbing buluh yang mencukupi.
Sambal hitam pahang @ ZLC
1 cawan belimbing yg direbus
2 cawan ikan bilis
1/2 cawan cili padi (ni ikut citarasa...nak pedas lagi boleh tambah)
2 1/2 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
Gula dan Garam secukup rasa
Kicap lemak manis secukupnya
Minyak untuk menumis
Rebus belimbing dalam periuk tanpa air sehingga ia bertukar warna kecoklatan dan airnya kering.
Hiris 1/2 biji bawang. Blend /tumbuk cili, ikan bilis, bawang dan belimbing dlm food processor. Tumis bawang hiris hingga naik bau, kemudian masukkan bahan yang di blend.
Goreng sehingga kering, perasakan dgn garam dan gula. Masukkan sedikit kicap.
Tapis minyaknya dan sambal disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment