Pages

Thursday, March 30, 2017

Pengat pisang dipetang nan dingin


Sampai jer kat rumah, tengok pengat pisang. Cuaca sejuk....hujan gerimis sedap sungguh la layan pengat pisang yang kakak buat nih. Dapat pekena dengan kopi O.....perghhhh....lazat.

Pisang abu bawak balik dari kampung, cukup matang masa tebang....sekejap jer dah masak. Selain di buat goreng dan pengat, saya suka rebus atau buat lepas mahu pun cucur atau lempeng. Pendek kata pisang ni sedap buat apa2 pun.


Pengat pisang ZLC

1 sikat pisang masak - yg ni saya potong 2 jer sebab pisangnya comel
Santan pekat 200 ml
6 cawan air (secukupnya)
1 ketul gula melaka
1/4 cawan sagu - basuh dan tos
Gula dan garam secukup rasa

Satukan semua bahan dan masak hingga sagu jernih. (Kalau pisang dah terlalu masak dan agak lembut, masukkan pisang setelah sagu hampir kembang)


No comments:

Post a Comment