Pages

Tuesday, March 28, 2017

Kuih Cek Mek Molek


Antara kuih kegemaran anakanda berempat. Suka sangat sampai tak cukup2 kalau buat. Tapi pagi semalam ummi cuma sempat buat sikit jer. Ummi pun tak sempat rasa. Lepas masak, hidangkan, ummi naik bersiap....bila turun semula dah habis...


KUIH CEK MEK MOLEK

Bahan kulit:
1 kg keledek ~ direbus hingga empuk (saya potong dan kukus hingga empuk)
1 cawan tepung gandum
gula dan garam secukupnya

Caranya:

1. Keledek yang telah direbus, masuk dalam bekas, tambah garam dan gula kemudian dilecek halus ketika masih panas. Biarkan hingga suam. (***Cara ZLC: Keledek yang telah dikukus dibuang kulitnya, tambah garam dan lenyek hingga halus)
2. Dah suam, tambahkan tepung dan uli sebati.
3. Ambil sedikit adunan, leperkan, masukkan gula, tutup dan bentukkan membujur. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak, ambil kuih dan goreng dengan api sederhana besar hingga garing dan keemasan.
5. Jangan makan panas2 sgt nanti melecur lidah sebab gula yang dimasak tadi akan cair dan panas.


No comments:

Post a Comment