Pages

Monday, November 21, 2016

KEK PISANG

Resepi Azie Kitchen saya olah untuk menghasilkan kek pisang senja nih. Lembut sangat kejadian kek yg agak mudah disediakan ni.


Bila ku rasa teringin, kugagahi membaking walau pun agak kepenatan balik krojer hari ni. Dah dua tiga hari ni rasa teringin sangat nak makan kek pisang. Cari pisang emas tapi tak jumpa.....yg banyaknya pisang berangan. Tak kisah la pisang janji kek ni tetap rasa pisang....hahhahahahahahha.



Kek Pisang

Bahan bahan:

4 biji pisang emas - lecek (saya guna 3 biji pisang berangan)
1 cwn gula perang
1 cwn minyak masak
5 biji telur gred C 

Bahan ayak:

1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:

1 sb jus lemon
1 sk vanilla extract





Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan vanila, jus lemon dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 


Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 

No comments:

Post a Comment