Pages

Tuesday, November 22, 2016

Bubur Biji Nangka


Petang2 balik keja, time hujan2 ni sedap dapat makan bubur panas. Tu yang gagahkan juga buat sedikit untuk layan tekak yg teringin sangat ni. Hidang dengan kopi O......perghhhh....dap3nya.


Bubur Biji Nangka

Untuk biji nangka

2 cawan tepung pulut
Air pandan secukupnya (kisar daun pandan dengan air dan tapis)
Sedikit garam

Air untuk merebus doh biji nangka.

Untuk kuah

5 cawan santan
Gula melaka
Gula perang
Garam


Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk. Masukkan sedikit garam. Tuangkan air pandan sedikit2 sambil gaul dan uli hingga menjadi doh yang senang dibentuk.

Panaskan air di dalam periuk. Ambil sedikit doh dan bentukkan bujur kecil. Rebus hingga doh timbul dan angkat dan masukkan ke dalam periuk yang berisi santan, gula melaka, gula perang dan garam secukup rasa. Buat hingga selesai. Masak santan yang telah letakkan butir nangka, gula dan garam tadi hingga mendidih.

No comments:

Post a Comment