Pages

Tuesday, May 31, 2016

Asam pedas ayam abang sado JJ


Masakan encik hubby aka abg sado JJku sayang tak pernah mengecewakan....sentiasa memikat selera kami anak beranak.....especially asam pedas special dia nih....😍😍😍😍.

Kalau selalu hubby masak asam pedas ikan, tapi kali ni hubby masak asam pedaa ayam pulak. Saya sibuk menyediakan kuih-muih untuk slot resepi di Berita Harian....tak sempat nak memasak...jadi hubby ambil alih tugas menyediakan juadah makan tengahari.....tqvm hubby....supportive habis.


Asam pedas ayam abg sado JJ

1 ekor ayam saiz kecil (1 - 1 1/4 kg - anggaran berat)
5 sb (cili kering yg dah dikisar)
* 6 ulas Bawang Putih
*2 biji bwang besar
*2 inci Halia
*1 inci/ketul kunyit hidup
Segengam Daun Kesum
4 helai daun limau purut
3 biji kentang belah 4 (optional)
1 liter air
Air Asam Jawa pekat dalam 1/4 cawano
Gula dan Garam sekukup rasa
----

Kisar *. Tumis cili hingga pecah minyak. Masukkan bahan yang kisar dan kacau hingga naik bau. (Bahan ni boleh juga dikisar sekali dengan cili kering dan tumiskan hingga pecah minyak).

Masukkan air asam dan air.
Masukkan ayam (dan kentang jika suka.)

Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih dan ayam masak serta kentang empuk.

Masukkan daun kesum dan limau purut, biarkan lebih kurang 2 minit. Tutup api.....siap untuk dimakan.


No comments:

Post a Comment