Pages

Sunday, April 24, 2016

Ikan senangin kukus air tangan suami

 Antara masakan hubby yang menjadi kegemaran keluarga....Signature dish hubbyku sayang jugak nih.....ikan kukus.....rasa ala2 tomyam putih....menu sihat kami malam tadi sebelum pekena kek aiskrim sempena besday anakanda berdua.....

Untung badan mak jemah sebab hubby pandai masak weh, bukan saja hensem.........bila2 mak jemah rasa malas nak ke dapur, mak jemah request jer hubby mak jemah untuk ambil tugasan memasak nih.....wakakakaka...


Ikan senangin kukus @ ZLC

Ikan Senangin sederhana  (yang ni ikan besar jadi guna separuh je)
6 biji Cili padi dihiris (boleh tambah kalau nak lebih pedas)
3 inci Halia dihiris
5 sb Sos tiram
10 biji Perahan limau kasturi (kali ni guna 1 1/2 biji lemon)
3 biji asam boi/asam gelugur (tak letak kali ni)
3 sb sos tiram
garam dan gula secukup rasa
2 batang serai dihiris
sayuran pilihan - tomato, karot, kobis bunga, cendawan tiram, daun ketumbar jika suka

Satukan semua bahan, kecuali bunga kobis, cendawan dan daun ketumbar dan kukus selama 20 - 25 minit. Buka pengukus, masukkan bahan2 lain dan sambung kukus selama 5 minit. Tutup api.

No comments:

Post a Comment