Pages

Sunday, April 24, 2016

Asam pedas air tangan suami

Asam pedas untuk dear.....tajuk baru novel yang akan diadaptasikan ke blog ZLC....kikiki


Ni masakan hubby minggu lepas.....banyak sebenarnya resepi masakan yang blum di update kat sini sebab tuan rumah mengalami penyakit M yang agak kritikal semenjak dua menjak ni.....

Asam pedas ni, masakan signature encik hubbyku sayang. Anak2 pun kalau ayah diorang masak asam pedas ni suka bukan main..... Masakan chef tersohor alaf ini la katakan.... Kali ni stok bendi, bunga kantan semua tak ada, tapi keenakan asam pedas air tangan hubby ni tak terjejas sama sekali.....hakhakhak.....jangan marah tau....sapa lagi nak puji suami sendiri, kalau bukan juri2 kat rumah ni.....

Moh le ajak suami2 kita ke dapur....

Asam Pedas Sedap Tak Hengat @ ZLC

I Kilo ikan jenama apa2 (Sembilang/pari/tenggiri/kerapu/senangin dll)
3 sb (cili kering yg dah dikisar)
4 ulas Bawang Putih
8 ulas Bawang Merah Dikisar/tumbuk lumat
1 inci Halia
1 inci/ketul kunyit hidup
Segengam Daun Kesum
Sekuntum Bunga Kantan – belah 4
Bendi/Terung Panjang Belah dua dan potong lebih kurang 3 inci
Sebiji tomato belah 4 (optional)
1 liter air
Air Asam Jawa pekat dalam 1/4 cawan
Gula dan Garam sekukup rasa
----
Tumis cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan yang ditumbuk/kisar dan kacau hingga naik bau. (Bahan ni boleh juga dikisar sekali dengan cili kering dan tumiskan hingga pecah minyak)
Masukkan air asam dan air.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan, bendi.
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan biarkan lebih kurang 3 minit......siap untuk dimakan.


No comments:

Post a Comment