Pages

Wednesday, February 24, 2016

Gulai masam (perak)

Pilihan resepi mudah untuk hidangan tengahari ni. Siap masak lauk ni sambung bakar roti dan muffin pulak. Siap masak semua baru la bergegas ke hospital jemput hubby yg ble keluar hari ni.... Alhamdulillah.

Masa kecik2 dulu suka lauk ni makan dengan nasi putih yg dimasak lembik skit....pastu tuang kicap.... ikan makan.sikit jer....kuah kena lebih...macam makan sup...dap woooo.

Gulai masam (Perak) @ ZLC

Bahan2nya

3 ekor ikan kerisi (boleh guna ikan2 lain)
10 biji cili padi 
3 biji cili merah
3:biji tomato belah 2 @ 4
4 ulas bawang merah
1 ketul kunyit hidup
1 sb serbuk belacan  ( saya simpan belacan di bakar hingga kering dan dihancurkan)
2 batang serai diketuk
1 batang bunga kantan (optional)
Daun kesum 
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa 
Air secukupnya

Sayur pilihan
Bendi
Timun tua atau muda (buang empulurnya)
Labu air
Terung asam

Cara2nya

Tumbuk cili,  bawang, belacan dan kunyit hidup hingga lumat (tak perlu halus sangat)
Masukkan ikan, bahan tumbuk, serai, labu, bendi dan air ke dalam periuk.
Masak hingga mendidih. Perisakan dengan garam. Masukkan tomato, biarkan sebentar sebelum tutup api.

No comments:

Post a Comment