Pages

Thursday, September 17, 2015

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT  dan BENDI TUMIS KICAP


Selesai sudah menyediakan hidangan tengahari....masak sempoi2 jer...ada sayur dan lauk ikan...cukup. Hari ni terbekenan dengan resepi ikan dari kak nor @ secubit garam. Simple tapi ada kelainan.... siap petik daun limau purut dari dalam pasu depan rumah terus mula masak.....
Sayur pulak saya tumis kicap bendi. Kalau nak tau bendi ni byk khasiat.....salah satunya untuk orang sakit lutut.... oklah...harini sembang sikit2 jee...jom semak resipi pulak...

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

3 ekor ikan - gaul garam dan kunyit
1/4 cawan tepung gandum
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng
Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.
Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang - saya guna cili besar
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka (saya ganti dengan perahan lemon/limau kasturi - kalau guna lemon jangan sampai 1/4 cawan - masam sangat nanti...tapi kalau suka...ok jer)
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ saya guna air biasa
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.


Bendi tumis kicap

10 batang bendi - basuh bersih dan hiris serong
2 biji cili masak hiris serong
1 biji bawang merah potong bulat
4 ulas bawang putih ketuk
Sejemput ikan bilis
5 sb kicap
Minyak untuk menumis

Tumis  bilis hingga garing. Masukkan bawang2 dan cili. Tumis hingga terbit bau. Masukkan kicap. Tumiskan seketika. Kemudian masukkan bendi. Gaul rata dan biarkan lembut dalam 5 minit dan tutup api.

No comments:

Post a Comment