Pages

Thursday, September 24, 2015

Daging kambing dua benua

Adunan rasa dua benua...asia dan eropah gitew...Glamer tak menu hari raya aidul adha saya tahun ni..... Lamb ni merupakan hidangan pelengkap untuk nasi minyak palembang bersama ayam masak bistik....



Daging kambing dua benua zulfaza

2kg lamb shoulder

1 sb Rosemary
1 sb Lada hitam
1sb Mix spices (arab)
1 sb Sumac (boleh didapati dikedai arab)
1 sb Paprika
1 sb Coarse chili flake (serbuk cili kasar)
4 sb Cili kering kisar
4 sb Bawang kisar
1 sb Serbuk halia
1sb Serbuk bawang putih
1 sb Garam
1/3 cawan Madu

1 sb tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Perap selama 2 - 4 jam.

Susun dalam loyang dan tutup dengan foil. Bakar pada suhu 220 celsius menggunakan api grill selama 1 - 1 1/2 jam. Buka foil. Keluarkan semua cecair dan tuang ke dalam kuali dan tambah tepung jagung. Masak hingga kuah pekat. Tuang semula sos ke atas daging tadi. Balik2kan daging supaya sos rata. Bakar semula selama 10 minit. Sedia dihidang. 

No comments:

Post a Comment