Pages

Saturday, September 12, 2015

AYAM MASAK PANDAN

Wangi betul masakan ni....suka saya dengan bau pandannya...masukkan jer daun pandan terus semerbak baunya...tak rugi pilih resepi ni untuk hidangan makan malam kami sekeluarga harini.

Sumber resepi saya kali ini ialah group wasap kesayangan saya.....kelentung kelentang @ PBT....

AYAM MASAK PANDAN

Bahan-bahan:

4 ketul ayam (dipotong2)
2sb air limau
sedikit garam
1 helai daun salam
2 helai daun pandan (dihiris kasar)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
1 biji tomato (dipotong kasar)
1 tangkai daun bawang - dipotong2
1 kiub pati ayam (tak letak)
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya

Bahan dimesin halus:

1 batang serai
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5 tangkai lada kering yang dah direbus
3 tangkai cili padi
3 biji buah keras
2 in halia
1 in lengkuas
sedikit kunyit basah/hidup

Caranya:

1. Perap ayam dengan air limau dan garam selama beberapa minit. Kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.

2. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimesin hingga wangi. Kemudian masukkan bahan yang dihiris kecuali tomato dan daun bawang. Biarkan sebentar.

3. Masukkan ayam, kiub ayam, garam , gula dan sedikit air, masak hingga sebati.

4. Masukkan tomato dan daun bawang, biarkan sebati dan rasakan garam dan gula. Semua dah ok, tutup api dan hidangkan panas2.

No comments:

Post a Comment