Pages

Saturday, September 12, 2015

Ayam Masak Bistik

Antara menu istimewa hari raya aidul adha. Sengaja memilih menu selain nasi arab sebab tukang masaknya dah jemu dengan nasi arab. Lagi pun adik yg tinggal di tanah arab dah hari2 mengadap menu tu....sesekali balik malaysia mesti lah nak menikmati citarasa melayu pulak....

Resepi ni saya dapat sumbangan keluarga kelentung kelentang @ PBT. Sedap dan terima kasih sudi kongsikan resepinya. 

Ayam Masak Bistik

BAHAN A:

1 ekor ayam | dipotong 12
2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

BAHAN B:

15 biji bawang merah |
3 biji bawang besar
5sm halia
5sm lengkuas
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
200gm rempah briyani
4 sudu makan cili kisar
3 batang serai | dititik
250ml sos cili
250ml kicap manis
175ml puri tomato
1 tangkai daun sup | dihiris
1 tangkai daun pudina | dihiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

CARA MEMASAK:

1. Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit sehingga sebati.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga berwarna kekuningan. Angkat dan asingkan.
3. Kemudian, menggunakan minyak gorengan ayam tadi, tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga naik bau.
4. Setelah itu masukkan bahan kisar, cili kisar dan serai. Tumis sehingga kekuningan.
5. Seterusnya masukkan rempah briyani dan kacau sehingga garing. Masukkan pula puri tomato, sos cili dan kicap manis. Sebatikan.
6. Kemudian masukkan daun pudina dan daun sup. Gaul rata.
7. Akhir sekali, barulah dimasukkan ayam goreng tadi. Sebatikan dan sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment